Corul Bach din Braşov şi organistul Steffen Schlandt cântă la Mediaş

Luni, 27 iunie a.c., la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta este programat de la ora 19:00 un nou eveniment în cadrul stagiunii Orgelsommer. Corul Bach din Braşov şi organistul Steffen Schlandt sunt protagoniştii evenimentului.

Corul Bach din Braşov este corul bisericesc al comunităţii evanghelice şi a fost fondat în 1933, de către cantorul acelei perioade, Victor Bickerich. Ansamblul a adus în premieră în România multe dintre operele lui Bach: Matthäuspassion (Patimile lui Hristos după Matei), Johannespassion (Patimile lui Hristos după Ioan) şi alte lucrări de muzică sacră, în special, ale compozitorilor germani. În timp, corul a devenit un ansamblu de înaltă calitate şi a început să întreprindă turnee în străinătate. Urmările războiului au slăbit în timp structura şi capacitatea corului Bach şi au trecut mulţi ani până când a putut susţine din nou concerte de proporţii.

În 1965, Hans Eckart Schlandt a preluat conducerea corului. În această perioadă potrivnică muzicii religioase, el a reuşit să prezinte cu o uimitoare continuitate şi calitate marile oratorii şi patimi de Bach, Mozart, Brahms etc., protejând în același timp Biserica Neagră de regimul totalitar al vremii, pe care a transformat-o într-un refugiu muzical al libertăţii interioare.

În septembrie 2004, bagheta de dirijor a corului Bach i-a fost predată lui Steffen Schlandt, care a susţinut concerte în Biserica Negră, incluzând în repertoriu oratoriul „Mesia” de Händel, „Elias” de Mendelssohn, „Ultimele cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” de Haydn şi Marea Misă Credo de Mozart.

Supunându-se imaginii noi a comunităţilor evanghelice din România şi, implicit, şi din Braşov, corul are şi el o structură multiconfesională, doar jumătate dintre membri aparţinând comunităţii evanghelice. Cu toate acestea, diferenţele de limbă şi de confesiune au dat viaţă relaţiilor din cor şi au confirmat tradiţionalul schimb intercultural transilvănean. Cu cei aproximativ 40 de cântăreţi ai săi, corul poate cânta piese de mari proporţii, a capella sau cu acompaniament de orchestră. În decursul unui an, corul participă la aproximativ zece servicii divine, iar, pe lângă acestea, se adaugă concertele mari de Crăciun, Paşti, Rusalii şi Duminica Morţilor.

Dirijorul corului și organistul Steffen Schlandt a ales o carieră muzicală, urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt, sub a cărui îndrumare a început să studieze pianul și orga. A absolvit Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, apoi s-a perfecționat în Germania. Steffen Markus Schlandt este inițiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto musicale” din Prejmer și al Festivalului „Musica Barcensis”, iar, din 2004, coordonează și Festivalul „Musica Coronensis”. Din același an, este dirijorul Corului Bach şi organistul Bisericii Negre din Braşov.

Intrare: 20 lei

Abonament: 75 lei

Copii 10-18 ani și studenți: 5 lei

Copii sub 10 ani și persoane cu nevoi speciale/handicap: gratuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *