Ziua Internațională a Iei este sărbătorită la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș organizează azi, 24 iunie 2022, tradiționalul eveniment „Ziua Internațională a Iei“. Acesta va fi găzduit de către Muzeul Municipal Mediaș (str. Mihai Viteazu nr. 46) și va debuta la ora 10:00.

Deschiderea evenimentului o vor face preșcolarii din grădinițele medieșene, cu un program artistic compus din cântece, joc și dansuri populare tradiționale. Organizatorii au pregătit, de asemenea, binecunoscutul Târg de Ii, țesături și alte obiecte tradiționale, exemplare ce fac parte din costumul popular vechi purtat în zona Târnavelor.

În curtea muzeului va fi organizată cu ocazia acestui eveniment și o expoziție de planșe din colecția Muzeului Municipal Mediaș, intitulată „Motive decorative pe Ia românească“. Începând cu ora 18:00, obiceiul cununii va fi readus la viață în orașul nostru de către „Grupul Târnavelor“ din comuna Țopa, județul Mureș, grup coordonat de către doamna Eusevia Șuteu. Publicul prezent va putea astfel observa felul în care se desfășurau în trecut obiceiurile de șezătoare și de seceriș.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an pe data de 24 iunie și este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *