Cine-concert IRINA MARGARETA NISTOR & FOLEY’ALA

Medieșenii sunt invitați mâine, 25 septembrie a.c. de la ora 20:30 la Casa Schuller să participe la un cine-concert.

Independența României (regia: Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu, 1912) 69 min. /
IRINA MARGARETA NISTOR & FOLEY’ALA
Proiecţie de film mut cu sound-design live și inserturi din memoriile Regelui Carol I.
Irina Margareta Nistor – The Voice of the Movies (lectură/Lesung)
Muzica originală/Originalmusik – Foley’Ala (București-Cluj-Napoca/Bukarest-Klausenburg):
Alin Zăbrăuţeanu – Foley, electronics, processing
Maria Petrescu – Oboe, recorder/Blockflöte
Radu Rădescu – Percussion, concept, texts„

Independența României”, cu subtitlul „Războiul Româno-Ruso-Turc 1877”, este primul film de ficțiune românesc păstrat până azi, realizat cu ocazia aniversării a 35 de ani de la începerea Războiului de Independență din 1877-1878, ca o reconstituire a celor mai importante etape ale acestuia. Unele dintre personaje sunt inspirate din poemele lui Vasile Alecsandri, care făcuseră din Peneș Curcanul, Rodica, Cobuz sau Sergentul adevărate legende.
Meritul major al filmului este că, prin utilizarea a 80.000 de figuranţi, din care mulți erau chiar veterani ai Războiului de Independenţă, a rezultat o superproducţie cinematografică importantă a epocii, recunoscută ca atare de presa internațională, precursoare a epopeii naționale cinematografice de mai târziu. Este, în același timp, unul dintre primele filme din lume în care un suveran a apărut atât în calitate de personaj, cât și în secvențe documentare, astfel încât Carol I a acordat producției sprijin financiar.
În film au jucat mai mulţi actori ai Teatrului Naţional, pentru a-i înfăţişa pe Principele Carol I (Aristide Demetriade), Osman Paşa (Constantin Nottara), primul ministru Mihail Kogălniceanu (Ion Niculescu), generalul Cernat (Ion Dumitrescu), generalul doctor Carol Davila (Ion Merişescu), Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei (Pepi Machauer), generalul Arion (Ghiţă Popescu), generalul Totleben și mitropolitul (Constantin Orologea), Principesa Elisabeta (Constanţa Demetriade) sau personaje fictive, precum Peneş Curcanul (Aurel Athanasescu) şi Rodica (Jeni Metaxa-Doro). Şi-au dat concursul și alți actori celebri: Elvira Popescu, Aristiţa Romanescu, Ion Brezeanu, Maria Filotti etc.
Acompaniamentul conceput de ansamblul Foley’Ala aduce o viziune contemporană în abordarea rezolvării coloanei sonore pentru o peliculă de pionierat din cinematografia națională. Soluțiile muzicale propuse plasează atmosfera proiecției într-un context modern, apelând la proceduri inovative de sound-design, în care sunt integrate creativ, prin apelarea la „drone granulare” ingenios tratate, teme și structuri arhetipale din muzica de film, clasică și folclorică, în osmoză cu instrumentele acustice și procesarea electronică live.
Pasajele de text inserate pe parcurs subliniază momentele cheie ale acțiunii filmului, având ca sursă de inspirație memoriile unui personaj direct implicat în luptele pentru cucerirea independenței, domnitorul Carol I. Prin lectura la persoana întâi, criticul de cinema Irina Margareta Nistor suprapune insolit imaginea „Vocii Filmelor” cu cea a „Vocii Regelui”, erou-narator al evenimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *