Remember: Un medieşean, pionier al gimnasticii masculine româneşti

Când e vorba de gimnastică primul gând al medieşenilor este la Nadia Hăţăgan, de la a cărui debut în lumea spotului, au trecut deja 35 de ani. Dar poate foarte puţini dintre locuitorii din oraşul de pe râul Târnava Mare, ştiu că unul dintre pionierii gimnasticii masculine româneşti s-a născut la Mediaş, şi a purtat cu mândrie culorile României la două Olimpiade şi mai multe Campionate Mondiale.

Frederic Orenti s-a născut la Mediaş, în data de 12 martie 1930, a fost elev al Liceului Stephan Ludwig Roth, şi locuia în zona centrală a oraşului pe strada Caisului. A fost pregătit în tainele gimnasticii de către tatăl său, după care a plecat la Bucureşti la Clubul Dinamo Bucureşti, în perioada 1952-1964, unde s-a pregătit cu antrenorul Francisc Kocsis. Fratele său Helmuth era legitimat la CCA (Steaua).

Mare pasionat al gimnasticii, deosebit serios, Frederic a fost unul dintre sportivii reprezentativi ai generaţiei sale, a dominat activitatea compeţională internă timp de peste 10 ani, contribuind la ridicarea nivelului calitativ al sportului care în anul 1849, a devenit obligatoriu în cursul superior al şcolilor şi liceelor medieşene.

Medieseanul a cucerit 37 de titluri de campion naţional: 8 cu echipa şi 29 individuale, dintre care 4 de campion absolut, dovedindu-se un bun concurent la toate aparatele.

A fost medaliat la numeroase concursuri internaţionale. De şase ori campion internaţional al României în 1958, 1960-1964. În perioada 1962- 1964, s-a pregătit la lotul naţional cu antrenorii Nicolae Vieru şi Costache Gheorghiu.

Orendi a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki din 1952, ocupând locul 20 cu echipa şi, în 1964, locul 12, tot cu echipa; la Campionatele Mondiale din 1954 (Roma) şi din 1958 (Moscova) locul 13 pe echipe şi 20 la individual compus, la cele din 1962 – locul 17 la bara fixă. La Cupa Europei din 1963, s-a clasat pe locul 31 la individual compus.

Maestru al sportului si Maestru emerit al sportului, Frederic Orendi a fost cel mai în vârstă gimnast olimpic român la Jocurile Olimpice din 1964, de la Tokyo, avea 34 ani şi 221 zile. Recordul sau a fost doborat dupa 52 de ani de gimnastul Marian Drăgulescu prin participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. A decedat în anul 1998.

Fotografii cu Frederic Orendi am găsit în cartea “Turnschule Scoala de Gimnastică”, scrisă de Ştefan Stoian, Petre Popescu, în colaborare cu Hans Keul, şi lansată în Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *