Filatelistul Liviu Pintican Juga, premiat cu aur la expozitia internationala EFIRO 2019

Filatelistul Liviu Pintican Juga a fost premiat cu aur la expozitia internationala EFIRO 2019, care s-a desfasurat zilele trecute la Bucuresti. Medieseanul a prezentat exponatul  „Hermann Oberth – Parintele zborurilor spatiale”.

Pana in acest moment acest exponat a fost premiat de patru ori cu aur la diferite expozitii. Liviu Pintican Juga mi-a oferit detalii despre aceasta performanta.

„Am fost atras de Hermann Oberth din perioada venirii mele la Medias, de peste 45 de ani cand a inceput sa ma interese viata si activitatea savantului. Expozitiile filatelice Cosmofila organizate la Medias incepand cu anul 198, ocazie cu care  am putut admira piesele filatelice dedicate lui Oberth, m-au cucerit definitiv. Fiind un pasionat filatelist, mi-am propus atunci sa incep o colectie filatelica dedicata lui Hermann Oberth. Inainte de 1989 fiind practic aproape imposibil de procurat marci postale din tari straine, abia dupa acest an am inceput sa „construiesc” o colectie cat mai frumoasa sub genericul „Hermann Oberth – Parintele zborurilor spatiale”.

Liviu Pintican-Juga, reprezentant al Cercului filatelic municipal, a donat Casei Memoriale "Hermann Oberth " un bust al savantului .
Liviu Pintican-Juga, reprezentant al Cercului filatelic municipal, a donat Casei Memoriale “Hermann Oberth ” un bust al savantului.

Studiind si aprofundand viata sa opera savantului si cercetand permanent piata filatelica interna si mai ales pe cea internationala, cu pasiune, rabdare si perseverenta am reusit sa adun o colectie filatelica cred eu unicat pana in acest moment, avand ca tema viata si opera lui Hermann Oberth.

Cu acest exponat am participat  prima data la o expozitie filatelica din anul 2011 organizata la Sibiu si unde mi s-a acordat medalie in rang de vermeil. Mentionez ca la expozitiile filatelice se acorda in mod crescator medalii in rang de bronz, bronz argintat, argint, vermeil (argint aurit) si aur. Acest moment a fost pentru mine extrem de incurajator. Un moment important a fost sugestia primita din partea unui profesor universitar, filatelist cu mare experienta, care mi-a sugerat sa dezvolt aceasta colectie in stil open, adica sa completez exponatul si cu piese nefilatelice legate de tema respectiva. Cu acest sfat primit, exponatului meu i s-au prevazut un multe succese in viitor, fapt care in timp s-a si adeverit. Participand in fiecare an la diferite expozitii, medaliile obtinute au fost tot mai valoroase. Prima medalie de aur am obtinut-o in anul 2014, la Sibiu, la expozitia nationala cu participare internationala Aeromfila.

Apoi la editiile aceleasi expozitii din anii 2017 si 2019 distinctiile obtinute de acest exponat au insemnat inca doua medalii de aur. Imbunatatind si completand colectia cu piese originale si cat mai valoroase, la recenta expozitie internationala EFIRO 2019 organizata la Bucuresti am reusit sa obtin cea de a patra medalie de aur. Pentru mine este cel mai mare succes, iar medalia cea mai valoroasa pentru ca a fost obtinuta la o expozitie de Rang I, in competitie cu multe colectii impresionante si in conditiile unei analize facute de catre un juriu international experimentat si exigent.

Acest rezultat pot spune ca reprezinta cheia de bolta a unei activitati filatelice organizate de peste 45 de ani reprezentand apogeul unor eforturi de studiu, cercetare, documentare, cautare, organizare, eforturi financiare si multe alte aspecte pe care aceasta pasiune – filatelia – le presupune si pe care eu le-am  depus permanent multi, multi ani”, spune Liviu Pintican Juga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *