Salve Regina, un concert special la Medias

Stagiunea de concerte “Orgelsommer 2019” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Medias va invita joi, 22 august a.c., de la ora 19:00 la un concert-lectura dedicat Reginei Maria a Romaniei.
Protagonistii evenimentului “SALVE REGINA” sunt: Elena Ivanca – actrita (Teatrul National „Lucian Blaga” Cluj-Napoca), Claudia Codreanu – mezzosoprana (Bucuresti) si Edith Toth – orga (Medias).
Concept, selectie texte & visuals: Radu Radescu
Creatie vestimentara: designer Aitai Lorincz / AITAI

Acest concert-lectura este dedicat memoriei celei care a fost Regina Maria – Queen Marie of Romania. Publicul este invitat sa rasfoiasca, alaturi de protagonisti, cateva file pretioase de istorie, prin intermediul pasajelor extrase din cartea ”Regina Maria a Romaniei – Capitole tarzii din viata mea” si din paginile de jurnal ale Reginei, care vor prinde glas în interpretarea actritei Elena Ivanca, de la Teatrul National Cluj-Napoca. Lectura textelor va fi completata cu lucrari de muzica sacra, interpretate de mezzosoprana Claudia Codreanu (Bucuresti) si de organista Edith Toth (Medias).

Programul muzical selecteaza unele dintre cele mai frumoase lucrari religioase dedicate Fecioarei Maria, începand cu una din rugaciunile fundamentale ale crestinismului, ”Ave Maria”, careia Gounod i-a creat un învelis sonor magistral, pornind de la un preludiu de Bach. Acestei piese i s-au alaturat, în mod firesc, ”Eja, Mater”, ”Vergin, tutto amor”, ”Pietà, Signore” si ”Panis Angelicus”, lucrari ale compozitorilor Giovanni Battista Pergolesi, Francesco Durante, Alessandro Stradella si César Franck, precum si o lucrare mai putin cunoscuta, dar, de asemenea, foarte valoroasa, a distinsei compozitoare contemporane Felicia Donceanu, piesa care da titlul acestui concert-lectura.

Programul mai cuprinde si cateva momente pentru orga solo din creatia lui Johann Sebastian Bach. Suportul vizual al spectacolului consta dintr-o selectie de fotografii si filmari de arhiva, cu imagini din viata Reginei Maria a Romaniei, fiind asigurat de Radu Radescu, cel care a conceput acest proiect. Conceptia vestimentara este semnata de designerul targumuresan Aitai Lorincz / AITAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *