Festivalul Medieval ”Cetati Transilvane” – Peste trei sute de artisti vin la Sibiu

Cea de a nouasprezecea editie a Festivalului Medieval Sibiu 2019 – Blestemul Vrajitoarei,  ofera trei zile de evenimente si spectacole care mai de care mai atractive. Turnirurile medievale, atelierele creative si concerte tematice, transforma Centrul Istoric al Orasului intr-o mica urbe medievala. Festivalul incepe vineri, 23 august, ora 9:30 si se incheie duminica, 25 august la ora 22:30, atunci cand blestemul vrajitoarei va fi ridicat.

PROGRAM FESTIVAL MEDIEVAL ‘’ BLESTEMUL VRAJITOAREI’’

Festivalul va debuta vineri, 23 august, in Piata Mare din Sibiu cu Iarmarocul Medieval, de  la ora 9:30 pâna la orele 23.00. Taberele medievale ale iaramrocului isi vor expune lucrarile in toate cele trei zile, iar sâmbata 24 august si duminica 25 august, acesta va incepe cu orele 10:00 si se va inchide in jurul orelor 23:00.

Pe parcursul intregului festival, zilnic de la ora 11:00 vor avea loc, in Piata Mare urmatoarele evenimente :

Reciclare creativa – Cavaleri, Printese si Mini-catapulte, pâna la ora 13.00, Jocuri cu specific medieval, pâna la ora 14.00, Tir cu Arcul – micii arcasi din cetate se intrec la concursuri cu premii. Incepând cu orele 13.00 pana la orele 19.00, vor avea loc atelierul de pictura – Sabii  (13:00-14:00; 14:00-16:30) , atelierul de confectionat coronite pentru regi si regine (15:00-16:00) , jocuri cu specific medieval (15:00-19:00) , Jocul medieval – Turnul Cavalerilor (15:00) , ateliere confectionat papusi de mana: Unicorni, Cavaleri si Domnite (16:00-17:00) , Reciclare creativa – Cavaleri, Printese si Mini-catapulte (17:00-18:00), Tir cu Arcul – micii arcasi din cetate se intrec la concursuri cu premii (17:00-19:00 ), Joc medieval – Turnul cavalerilor (17:00), Origami: Castele si Dragoni (18:00-19:00), Joc medieval – Turnul cavalerilor (19:00)

 

Zi de vineri plina de evenimente

Prima zi de festival, cea de vineri 23 august, va aduce in fata celor care ajung in Piata Mare, animatii si tehnici de lupta – tabere medievale, expozitii de costume, arme, armuri si piese de artilerie specifice perioadei medievale si expozitii de armament ofensiv si defensiv corespunzator secolelor IX – XII. De asemenea veti gasi aici numeroase ateliere pentru copii si adulti , cu pista de initiere in circ, jonglerie si echilibru. Un atelier de creatie pentru copii este prezentat si de cei de la Teatrul Gong Sibiu, iar un altul de teatru interactiv pentru copii este facut de cei de la Hocus Pocus Sibiu. In zona centrala, pe pietonala de pe Nicolae Balcescu, va veti intalni si cu statuile Vivante interactive de la Teatru Vostru.

Incepand cu ora 20 45 va avea loc PARADA FESTIVALULUI  unde vor defila toate personajele magice afectate de blestemul vrajitoarei Despina. Cei blestemati vor porni din Parcul Cetatii si vor strabate Bulevardul Coposu – Piata Unirii – Pietonala Nicolae Balcescu – Piata Mare. Ziua se va incheia cu recitalul medieval al celor de la Hoolloenek Hungarica de la ora 21.00 si cu un spectacol de teatru pirotehnic Balada Zmeului – Ordinul Solomonarior.

Demonstratii de taiat cu spada si lupte demostrative in ziua a II-a

Ziua de 24 august aduce incepând cu orele 11:00, un atelier de  creatie pentru copii de la Teatrul Gong. Tot de la aceeiasi ora sunteti invitati si la ateliere creative de lucru in piele si cupru corespunzatoare perioadei medievale facute de catre Paladinii de Terra Medies. Mai apoi puteti asista la dansuri medievale puse in scena de catre Straja Cetatii Sucevei. Terra Ultrasilvana, va invita sa participati interactiv la câteva demonstratii de tir cu arcul traditional.

Peregrinii ne incânta cu un concert si animatie stradala pe pietonala de pe Nicolae Balcescu, iar in Piata Mare se intâmpla un spectacol de teatru pentru copii ”ALADDIN” de la Teatru Strada. Un alt moment interesant se petrece la atelierul de scriere medievala  al Cavalerilor Cetatii Rosii. Tot ei desfasoara si un atelier de manufactura medievala. Printre momentele importante ale zilei se numara cu siguranta si demonstratiile de taiat cu spada  ale celor de la Anacronism.

Viata medievala a oamenilor din 1519 va fi experimentata de catre oamenii prezentului prin antrenamente si demonstratii de lupta medievala cu Terra Ultrasilvana,  la atelierele pentru  copii si adulti de la Alandala Circus, precum si la workshop-ul despre muzica, arta, cultura si civilizatia Evului Mediu prezentat de trupa Nomen Est Omen.

Ziua de sâmbata ne aduce si povesti despre Evul Mediu, farse medievale, scurte lupte demonstrative cu diferite categorii de arme. Paladinii De Terra Medies, vor pregati cei mai curajosi cavaleri pentru a infrunta blestemul Despinei. Cea de a doua zi a festivalului se va incheia cu spectacole de teatru medieval, ”Pactul regelui” al celor de la Asociatia Culturala „Asserculis’’ si Cavalerii Coroanei  – Teatru Strada. ”Desigur seara va invitam sa ne fiti alaturi la concertele medievale ale celor de la Nomen est Omen, Holloenek Hungarica, Truverii si Cimpoierii din Transilvania”, spun organizatorii evenimentului.

Spectacole in premiera in cea de a treia zi

Duminica  este ziua care aduce ruperea blestemului Despinei si ii duce pe locuitorii anului 1519 inapoi in trecut. Ziua a treia de festival ofera bucurie, amuzament si ultimele repetitii pentru a infrunta vrajtoarea. Vor avea loc incepând cu orele 11.00 : Atelier de creatie pentru copii – Teatru Gong Sibiu, Ateliere creative de lucru in piele si cupru corespunzatoare perioadei medievale– Paladinii de Terra Medies, Atelier de scriere medievala  – Cavalerii Cetatii Rosii, Demonstratii de tir cu arcul traditional (interactiv cu publicul) – Grupul de Reconstituire istorica Terra Ultrasilvana, : Atelier  interactiv cu publicul de prezentare a armelor si a tehnicii de lupta – Grup de Reconstituire medievala Straja Cetatii Sucevei.

Tot duminica avem parte de TRIXI SHOW – spectacol commedia dell arte – Teatru Aureliu Manea Turda si de Hotul neprins – spectacol de teatru –  Asociatia Culturala „Asserculis’’. Asemenea zilei de sambata se vor regasi si Demonstratii de taiat cu spada – Anacronism, Scurte lupte demonstrative cu diferite categorii de arme – Paladinii De Terra sau Antrenemente si demonstratii de lupta medievala – Grupul de Reconstituire istorica Terra Ultrasilvana. Vor concerta Cimpoierii din Transilvania si Holloenek Hungarica.

    

Belgienii de la Prima Nocta, concert in premiera

 Festivalul Medieval – Blestemul Vrajitoarei se va termina alaturi de  aparitia in premiera a celor de la PRIMANOCTA care vor sustine un concert medieval inedit. Dupa trei zile de aventuri si pregatiri intense alaturi de oamenii prezentului, locuitorii Sibiului din anul 1519 se vor intoarce unde le este locul, iar dezlegarea definitiva a blestemului va fi marcata de spectacoul pirotehnic al celor de la Crispus – The Art of Fire.

Informatii complete despre programul  oficial al festivalului, gasiti pe www.fmct.ro si pe pagina de facebook /FestivalulMedievalCetatiTransilvaneSibiu. Festivalul ajuns la a nouasprezecea editie este organizat de catre Casa de Cultura a Municipiului Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu. Eveniment racorit de Bergenbier. Partener de eveniment: Zacaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *