Medieseanca Ida Guggenberger, fotograf al Familiei Regale

Cu ocazia Zilei Monarhiei in Romania, scriam despre medieseanca ce a fost fotografa familiei regale. Ida Guggenberger (1881–1973) a fost prima femeie din Medias care a condus un studio foto si, chiar daca a realizat nenumarate fotografii, cu greu am putut sa obtin o fotografie cu ea.

Ida-Guggenberger-1930er

Prin intermediul prietenului Hansotto Drotlof am intrat in posesia unei fotografii cu Ida, din anul 1930. Aceasta se afla in arhiva personala a fiicei fotografei, iar copyrightul ii apartine lui Konrad Klein (Gauting, Germania).

Jolan-Mairovits

De asemenea, am primit o fotografie si cu partenera ei de afaceri, Jolan Mairovits. Din anul 1921, cele doua au fost adesea solicitate de Familia Regala pentru a imortaliza momente importante din viata membrilor acesteia. Dupa ce, doi ani consecutivi, 1921 si 1922, atelierul Guggenberger-Mairovits a avut, in repetate randuri, prilejul sa-si demonstreze seriozitatea si priceperea, in 1923 a obtinut titlul de „fotograf al Casei Regale”.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

32 de comentarii


  1. Frumos și interesant. Felicitări Mircea! Dacă ai fi discutat cu mine, aveam și eu o poza cu acest personaj. Eu caut de mult materiale și informații legate de viața lui Fritz Guggenberger, cunoscutul autor al atâtor cărți poștale ilustrate cu imagini din Mediaș, realizate până în anul 1920, dar din păcate nu am avut succes. Nu am reușit să aflu nici dacă între Ida G. și Fritz G. există un grad de rudenie. Poate ne ajută bunul nostru prieten Hansotto Drotloff. Pentru ce a lăsat posterității, Fritz Guggenberger merită un articol despre viața și „opera” sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.