Medieseanca Ida Guggenberger, fotograf al Familiei Regale

Cu ocazia Zilei Monarhiei in Romania, scriam despre medieseanca ce a fost fotografa familiei regale. Ida Guggenberger (1881–1973) a fost prima femeie din Medias care a condus un studio foto si, chiar daca a realizat nenumarate fotografii, cu greu am putut sa obtin o fotografie cu ea.

Ida-Guggenberger-1930er

Prin intermediul prietenului Hansotto Drotlof am intrat in posesia unei fotografii cu Ida, din anul 1930. Aceasta se afla in arhiva personala a fiicei fotografei, iar copyrightul ii apartine lui Konrad Klein (Gauting, Germania).

Jolan-Mairovits

De asemenea, am primit o fotografie si cu partenera ei de afaceri, Jolan Mairovits. Din anul 1921, cele doua au fost adesea solicitate de Familia Regala pentru a imortaliza momente importante din viata membrilor acesteia. Dupa ce, doi ani consecutivi, 1921 si 1922, atelierul Guggenberger-Mairovits a avut, in repetate randuri, prilejul sa-si demonstreze seriozitatea si priceperea, in 1923 a obtinut titlul de „fotograf al Casei Regale”.

31 de comentarii


  1. Frumos și interesant. Felicitări Mircea! Dacă ai fi discutat cu mine, aveam și eu o poza cu acest personaj. Eu caut de mult materiale și informații legate de viața lui Fritz Guggenberger, cunoscutul autor al atâtor cărți poștale ilustrate cu imagini din Mediaș, realizate până în anul 1920, dar din păcate nu am avut succes. Nu am reușit să aflu nici dacă între Ida G. și Fritz G. există un grad de rudenie. Poate ne ajută bunul nostru prieten Hansotto Drotloff. Pentru ce a lăsat posterității, Fritz Guggenberger merită un articol despre viața și “opera” sa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *