Mediaşul şi pandemiile

Cu siguranţă perioada următoarea o să fie consemnată în istoria locală a Mediaşului. După foarte mult timp cetăţenii oraşului de pe Târvana Mare, se confruntă cu o pandemie şi au parte de carantinarea zonei.

Pandemia este o epidemie răspândită pe teritorii foarte întinse într-o țară, în mai multe țări sau continente. În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare ca cele de ciumă, variolă, tifos, holeră, febră galbenă, tuberculoză, gripă.

Azi m-am gândit să vă reamintesc care au  mai fost perioadele de pandemie cu care s-au confruntat inaintaşii noştrii. Mediaşul nu a fost ocolit de pesta sau ciumă (lat. pestis = epidemie) boala infecţioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. Mai multe detalii am scris aici.

În perioada 1850-1855 o epidemie de holeră a afectat zona Mediaş în special localitatea Dârlos.

Pandemia de “gripă spaniolă” din anul 1918 cauzată de virusul H1N1 s-a soldat cu 20 – 50 milioane decese în întreaga lume. Conform istoricului Helmuth Knall presa locală din Mediaş menţiona în aceea perioadă decesul unor localnici infectaţi de “gripă spaniolă” . După unele surse printre cei decedaţi s-a aflat şi primarul oraşului, Friedrich Theil, care a fost în funcţie între anii 1894 -1918.  Knall mi-a spus că zonele de carantinare se aflau la intrarea în ţară şi perioada de carantină era de 40 de zile.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne intalnim pe unde la Radio Ring, miercuri la talk-show-ul „Lentila de Contact”, iar in week-end te astept sambata la „Ring Hit” si duminica la „Hot and Fresh”. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.