Concert coral cu Rhein-Main-Vokalisten

Corul german Vocaliștii din Rhein Main se află într-un turneu în Transilvania. Luni, 28 august a.c. de la ora 19:00 vor face un popas la Biserica Sf. Margareta din Mediaș.

Sub deviza „muzică de cor între cer și pământ”, ansamblul coral Rhein-Main-Vokalisten efectuează un turneu de vară în trei biserici evanghelice din Transilvania, cu un program variat, conținând piese „a cappella”. Sub conducerea dirijorului prof. dr. Jürgen Blume, cântăreții germani creează un program în parte spiritual și în parte laic.

Partea sacră a concertului conține piese diverse, de la motetul plin de viață „Cantate Domino” al lui Hans Leo Hassler și până la adaptarea energică a lui Jürgen Blume după cântecul lui Rolf Schweizer, „Das ist ein köstlich Ding dem Herren danken”. Un accent special este pus pe cinci motete polifonice ale lui Hugo Distler, din 1933. Distler, cel mai important inovator al muzicii bisericești protestante din prima jumătate a secolului al XX-lea, a combinat tehnicile compoziționale renascentiste cu noi ritmuri vitale. Intensitatea captivantă poate fi simțită în compoziții precum „Lobe den Herren, den mächtigen König der Ehren” și „As the Deer Cries for Fresh Water”.

În plus, vocaliștii Rhein-Main aduc din România două piese dedicate publicului român: extrem de romanticul „Tatăl nostru” al cunoscutului compozitor român Ciprian Porumbescu și popularul cântec săsesc din Transilvania „Es flog ein klein wild Vögelein”, în aranjamentul lui Jürgen Blume.

Partea laică a concertului este dedicată cântecelor despre animale de pe durata a cinci secole de muzică. Animalele i-au fascinat întotdeauna pe compozitori, care au încercat să le imite vocile sau să le pună personajele în muzică. Acest lucru conduce adesea la rezultate amuzante, ca în „Wann uns die Henn” de Baldissera Donato sau „Der alten Kakadu” de Manfred Schlenker. Dar există și cântece meditative și contemplative: Jürgen Blume cântă despre dansul nupțial al licuricilor, Felix Mendelssohn se gândește la cântecul privighetoarelor, iar Robert Schumann este fascinat de rândunele. De asemenea, povestea cerbului lui Heinz Kratochwil este și ea inclusă în concertul sustinut de vocalistii Rhein-Main, un cor deschis și ambițios, care este pasionat de toate stilurile de muzică și construiește programe din toate epocile și genurile muzicale. Cu curiozitate și entuziasm, cântăreții creează programe cu motete, mese și cântece romantice, cântece pop și musicaluri. Corul a fost fondat în anul 2000 de dr. Jürgen Blume, profesor de teoria muzicii la academiile de muzică din Frankfurt pe Main și Mainz și muzician bisericesc din Offenbach. În 2019, corul a primit Premiul pentru Cultură al orașului Offenbach, pentru diversele sale realizări culturale la cel mai înalt nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *