In memoriam Conrad von Heydendorff – Două secole în slujba binelui obștesc la Mediaș și în Transilvania

La inițiativa Asociației Locului Natal Mediaș (ALNM), administrația Municipiului Mediaș împreună cu Forumul Democrat al Germanilor (FDGM), comunitatea evanghelică CA și Muzeul Transilvanean din Gundelsheim (Germania) au publicat un volum bilingv cu titul “In memoriam Conrad von Heydendorff – Două secole în slujba binelui obștesc la Mediaș și în Transilvania.” Un colectiv de autori din diferite discipline de istorie și istoria artei au colaborat și prezintă un tablou larg al epocii cât și a vieții și activității nobililor de Heydendorff. Printre altele, galeria de portrete ale Heydendorfflior este aici prezentată pentru prima dată in extenso în cadrul unui studiu de istoria artei. De asemenea, se publică o anexa bibliografică, cu o lista a însemnatului patrimomiu scris lăsat în urma de membrii acestei familii și păstrat în diferite arhive din România și Germania, precum și a celor mai importante cărți și studii dedicate Heydendorffilor.

Volumul a apărut cu o finanțare a Departamentului pentru Relațiile Interetnice al Guvernului României, la Editura Crisserv din Mediaș, tipărit la tipografia Honterus din Sibiu. Editori sunt Hansotto Drotloff, Helmuth Knall, Markus Lörz și Viorel Stefu. Grafica aparține lui Werner Schmitz de la Asociației Locului Natal Mediaș.

Familia Conrad von Heydendorff face parte din patriciatul săsesc de la Mediaș începand cu secolul XVII. Numeroși fii din aceasta stirpe au servit binelui obștesc al orașului timp de peste două secole, perioadă în care au preluat funcții de mare responsabilitate în administrația publică. Oricum, rolul lor nu s-a restrans la raza orașului și scaunului Mediaș; au deținut funcții importante la nivelui guberniului Transilvaniei la Sibiu și Cluj. Timp de două secole, de la mijlocul sec. XVII până spre sfârșitul sec XIX., nu mai puțin de 6 membrii ai familiei au ocupat funcția de primar al orașului Mediaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *