Spectacol-concert cu muzică live și proiecții video | O poveste de Crăciun și alte istorisiri de Regina Maria a României

Medieșenii sunt asteptați miercuri, 21 decembrie, de la orele 10 și 12, la Casa Schuller, la un spectacol-concert cu muzică live și proiecții video “O POVESTE DE CRĂCIUN ȘI ALTE ISTORISIRI DE REGINA MARIA A ROMÂNIEI”. Intrarea este liberă. Spectacolul este organizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin Forumul Democrat al Germanilor din România.

Spectacolul-colaj Istorisirile Reginei Maria pornește de la selecția unora dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României, prima dintre ele fiind o poveste de Crăciun, completate cu pasaje din „Însemnări zilnice”, din dorinţa de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, la aniversarea centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (1922).

Protagoniștii sunt:

  • Irina-Margareta Nistor | Vocea Filmelor – lectură
  • Claudia Codreanu – mezzosoprană, lectură
  • Inna Oncescu – pian
  • Octavian Păun – lectură
  • Radu Rădescu – concept, visuals, percuție, ilustrație sonoră, lectură
  • Muzică originală: Felicia Donceanu
  • Compoziții de: Paul Constantinescu

Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin înseşi poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria, ilustrate sonor, dar și vizual, prin grafica originală a volumului de povești, și prin fotografii de epocă ale familiei regale, restaurate și colorizate digital de ColoRoștariu.

Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, în două volume, la editura Cartea Românească, și reeditată în 2011, la editura Curtea Veche Publishing. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu (1931-2022) să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, interpretate de Claudia Codreanu şi Inna Oncescu. Spectacolul este însoţit și de alte două cântece pentru copii, compuse de Paul Constantinescu (1909-1963), flancând întreaga narațiune, care spre final îi reunește pe toți participanții, alături de „Vocea Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu rememorări ale sărbătorilor regale de Crăciun, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale. Este o propunere de spectacol care sperăm să-i reunească deopotrivă pe iubitorii mici şi mari de basme, istorie regală și muzică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *