Spectacolul MUTAT DE LA NOI

A doua reprezentație cu spectacolul MUTAT DE LA NOI din cadrul “Turneului dezrădăcinării” va avea loc în MEDIAȘ, joi, 22 septembrie, la ora 19:00.
Punct de întâlnire: Vechea Sinagogă (Strada Mihail Kogălniceanu 43).
MUTAT DE LA NOI este un performance – instalație care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale. Spectatorul este împins într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.
De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă. În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Donațiile sunt apreciate.
Rezervări la 0746088049 (inclusiv SMS).
După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție alături de echipa de creație a spectacolului și de echipa proiectului.

MUTAT DE LA NOI
Cu: Claudiu Fălămaș, Shama Leah
Alexandru Romescu/ Bogdan Constantin/ Viky Olar/ Andy Boncea
Scenariul și regia: Bogdan Sărătean
Scenografie/ instalație: Alexandra Budianu
Video: Alexandru Radu
Muzică: Charlie Fălămaș
Tehnic: Alexandru Ciubăr/ Andy Boncea/ Cosmin Lupu
Cast video:
Claudiu Fălămaș
Shama Leah
Dana Taloș
Nyombi Abdul/ Betty Nalule/ Namukwaya Ester
Lenerson Polonini/ Yimon Soe
Voce (înregistrată):
Aneea Axentea, Bogdan Sărătean
Operatori cameră:
Gabriel George
Nakakeeto Shadia
Mawanzo Ali
Mulțumiri:
Alexandra Palconi-Sitov
Alexandru Drăgan
Andrea Bernath
Claudiu Doncuțiu
Sabina Colceriu
Performance-ul instalație MUTAT DE LA NOI va fi jucat în cadrul unui turneu (al dezrădăcinării) în perioada 20 septembrie – 4 octombrie în: Sibiu, Mediaș, Petrila și Târgu-Jiu.
În debutul fiecărei reprezentații spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă, un traseu-instalație care este mereu altul în funcție de spațiul în care are loc evenimentul, componenta scenografică fiind adaptată specificității acestuia.
Fiecare spectacol va fi urmat de o discuție pe tema migrației și a strămutării, la care vor participa spectatorii, echipa spectacolului și personalități locale.
În MEDIAȘ, spectacolul va fi jucat la Sinagoga Veche. (În urmă cu 100 de ani, comunitatea evreiască din oraș număra în jur de 2000 de membri. Azi, au rămas două persoane.)
În PETRILA (județul Hunedoara) traseul-instalație va fi o reconstituire a drumului pe care sute de mineri îl parcurgeau zilnic, până la sistarea definitivă a activității miniere, în anul 2015. (Începând cu anul 1997, mai bine de 5000 de oameni au fost stră-mutați de la ei, din Petrila).
În TÂRGU-JIU perfomance-ul va pendula între spațiul cald și primitor al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu și o zonă industrială renumită în istoria orașului. (Statistic, județul Gorj suferă cea mai masivă depopulare din istoria recentă a României.)
În SIBIU, spectacolul se va juca la Grădina BIS, iar traseul va invita spectatorii într-un spațiu industrial semi-abandonat din vecinătatea grădinii și în cotloanele pivniței unei case vechi. (Peste 70.000 de etnici germani au fost mutați de la ei, din orașul de pe Cibin, în anii ’90, în urma deschiderii granițelor).
Evenimentele se vor desfășura după următorul program:
– marți, 20 septembrie, ora 19:00, Sibiu, Grădina Bis
– joi, 22 septembrie, ora 19:00, Mediaș, Vechea Sinagogă (Sala Mare)
– duminică, 2 octombrie, ora 18:00, Petrila (județul Hunedoara), Mina Petrila
– marți, 4 octombrie, ora 18:00, Târgu Jiu (județul Gorj), Teatrul Dramatic Elvira Godeanu
Parteneri TURNEUL DEZRĂDĂCINĂRII: Casa de lângă Sinagogă Mediaș, Primăria Municipiului Mediaș, Planeta Petrila, Consiliul Județean Hunedoara, Teatrul Dramatic Elvira Godeanu Târgu Jiu.
MUTAT DE LA NOI a fost produs inițial în formă de material videografic, în cadrul proiectului CĂMINE ÎN MIȘCARE la invitația PRIN BANAT, Timișoara.
MUTAT DE LA NOI (Turneul dezrădăcinării) este un proiect cultural BIS TEATRU, finanțat de MINISTERUL CULTURII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *