Festivalul Național de Teatru ’’Silvia Ponciu”-ediția a I-a

Trupa de teatru “Noi și ..Atât” vă invită la Festivalul Național de Teatru ’’Silvia Ponciu”-ediția a I-a. Evenimentul va avea loc în perioada 9-11 septembrie 2022, în incinta Sălii Traube, strada Piața Regele Ferdinand I nr. 16, începând cu ora 17:30, proiect finanțat de Primăria Municipiului Mediaș.
Invitați speciali: actorul Constantin Codrescu și regizorul Radu Silviu.
Trupe participante:
Trupa de teatru„Redoute”
Trupa „Redoute” a Centrului Cultural Reduta Brașov, prezintă piesa ’’Balkan Expres’’ o adaptare după Dejan Dukovski, piesă de teatru cunoscută din dramaturgia universală, și regizată de regretatul Marius Cristian Cisar(născut în Mediaș), într-o viziune originală și modernă, cu tendințe balcanice.
Declamare pe scenă și modul de manifestare al personajelor, formează subiecte incitante și răsturnări de situație, pe care le întâlnim în viața cotidiană sub diverse forme. Fiecare scenă ține să evidențieze o realitate cruntă și confuză în care societatea se regăsește. Piesa este o tragicomedie, iar textul în profunzimea lui reflectă psihoze și intrigi bine conturate, dar care până la urmă sunt îndulcite cu un limbaj colorat și sentimente sincere.
Trupa de teatru „Joker”
Trupa „Joker”a Casei de Cultură I.N.Roman Medgidia, grup omogen de teatru alcătuit din tineri pasionați de nobila meserie cum este actoria. Prin îndrumarea profesorilor Laurențiu Vlad și Florin Oprică, acești minunați tineri se bucură de fiecare dată, de diversele teme privind lumea teatrului și un amplasament de vârf a unor atitudini de viață dincolo de tehnica de cercetare.
Piesa ’’Crede- mă te mint’’, este o adaptare după I. Băieșu și invită la o reflexie a lumii înconjurătoare și a personajelor întâlnite în peisajul rural. Demnă de urmărit este și evoluția acestora, cât și labirintul emoțional prin care trece fiecare personaj din piesă.
Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu”
Trupa de teatru Municipal „Dan Alecsandescu” Roman, s-a înfiripat după anii 80’, îndrumată de regizorul Radu Vătafu, care a atras în jurul său oameni talentați și iubitori ai„Thaliei”, cei care au beneficiat de primele indicații regizorale.
Trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” Roman, vă prezintă piesa de teatru pentru copii ’’Pinocchio ’’de Carlo Colloddi.
Geppetto, un tâmplar din Italia, descoperă într-o zi o bucată de lemn și decide să își facă de lucru cu ea. În timp ce Geppetto șlefuia lemnul, acesta din urmă prinde viață și se transformă într-un băiețel de lemn. Primind numele de Pinocchio, acesta se luptă pe parcursul întregii povești să devină un băiețel adevărat. Oare va reuși?…
Trupa de teatru „Tu și Râsul”
Trupa de teatru „Tu și Râsul” București, îndrumati de profesoara Victoria Dicu, actriță a Teatrului Național I.L. Caragiale din București, vă prezintă spectacolul „Gaițele” de Al. Kirițescu.
Veți râde în hohote de personaje grotești, de situații hilare, de relații absurde. Spectacol în care puteți vedea, ca printr-o lentilă deformată, cum sântem, cum trăim, cum iubim și mai ales cum ne chinuim.
„Tu” reprezintă pe fiecare dintre noi în fenomenul acesta complex numit VIAȚĂ, iar „RÂSUL” înseamnă relația pe care o construim și reconstruim cu starea noastră de bine, dar și cu încrederea în sine.
Trupa de teatru „Thetis”
Trupa de teatru „Thetis” a Cercului Militar Medgidia, are peste 40 de ani de activitate în slujba teatrului românesc. Laureată a numeroase festivaluri naționale și internaționale.
Comedia „Dulcea ipocrizie” de Tudor Popescu, spumoasă și imprevizibilă, satirizează cu finețe și haz nebun, problemele unei societăți debusolate lipsită de spiritualitate.
Trupa de teatru „Noi și…Atât”
Trupa de teatru „Noi și…Atât” din Mediaș, vă prezintă piesa „Rău de gură”- de A.P.Cehov.
Este o comedie scurtă, dramatizare după o schiță a lui Cehov, „Rău de gură”( sau„Din lac în puț”), este povestea unui dirijor de cor bisericesc. Din păcate acesta este slobod la gură și ceea ce gândește și spune celor apropiați. Va fi salvat de la închisoare de însăși soția lui, cea care este slobodă la sac și înmoaie inima judecătorului dar și a reclamanților. O mică satisfacție oferă totuși soțului său, vinul a fost bine botezat cu apă…
Trupa de teatru “Noi și…Atât” prezintă pentru cei mai mici spectatori un spectacol educativ, intitulat „Poftă Bună”, spectacol cu cântec și dans, cu animăluțe drăguțe. Două prietene, o mamă, 2 șoricei, un motan, un câine, un lup, un leu și un elefant vor prezenta o lecție despre prietenie, corectitudine, genezoritate prin joacă și zâmbet.
Teatrul de Artă Deva
Teatrul de Artă Deva prezintă spectacolul „O afacere de familie”, regizată de Eugen Pădureanu, după o idee deS. Bobrik și R. Clark.
O familie normală își ia soarta în proprile mâini și deschid o afacere de familie, un mic restaurant . Toate bune și frumoase,….asta până când își bagă domnu Sărsăilă coada.
Silviu Radu
Silviu Radu- proiecția filmului „Un timp prin care am trecut”
Silviu Radu este și producătorul, regizorul și scenaristul filmului „Un timp prin care am trecut” (2020), o docu-dramă biografică despre viața actorului Constantin Codrescu, care îmbină secvențe artistice despre fabuloasa carieră și zbuciumatul destin al artistului, cu imagini de arhivă, dar și cu întâmplări povestite de renumiți artiști, regizori, scriitori și critici de film. Filmul a fost nominalizat la mai multe festivaluri internaționale ( Los Angeles, Londra, Barcelona, Istanbul, Nawada, Atena, Munchen), fiind distins cu trei premii; European Cinematography Award (ECA), Gold Award for Best Director Documentary Film și London Best Director Award.
Dan Ramf
Dan Ramf- prezentare de carte „Bunicii noștri, Eroii noștri” vol 3
Dan Ramf – muzeograf și istoric la Muzeul Național al Aviație Române, Secția “Hermann Oberth” Mediaș.
În cadrul Casei Memoriale, prezintă publicului local dar și celui național, viața și activitatea savantului Hermann Oberth, a cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu.
Dedicat generației trecute, se consideră o “punte de legătură” între cei de ieri și cei de mâine. Consideră că istoria este “puterea de judecată a trecutului”, măsura care o acordăm urmașilor noștri.
De mulți ani este dedicat unui proiect de recuperare a istoriei orale, proiectul este dedicat veteranilor de război, sașilor deportați, românilor basarabeni și bucovineni refugiați, a orfanilor și văduvelor de război, a minorităților etnice, a deținuților politici, etc.
Acest proiect este intitulat “Bunicii noștri, Eroii noștri”, toate cele 3 volume sunt tipărite de Editura Militară în anii 2017 (volum 1), 2018 (volum 2), 2022 (volum 3).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *