Ziua Păsărilor: Mediaşul a avut un ornitolog de excepţie

De Ziua  Păsărilor, 1 aprilie, m-am gândit să vă remintesc că Mediaşul a avut un ornitolog de excepţie. Este vorba de Peter Weber (n. 27 octombrie 1947, Mediaș – d. 28 martie 2008, Mediaș) unul din membrii fondatori ai Societății Ornitologice Române, fost director al Muzeului Municipal Mediaș, cunoscut muzeograf. În 1994 a fost numit conferențiar la Facultatea de Ecologie a Universității din Sibiu. Între anii 1990-1992, Peter Weber a fost ales deputat în Parlamentul României, unde a ocupat și funcția de președinte al Comisiei de Mediu a Parlamentului.

După ani în şir de studiu şi cercetări ştiinţifice Weber nu doar că înţelegea diversele manifestări ale păsărilor, în funcţie de ciripit, ci era chiar capabil să reproducă în jur de 100 de triluri, reprezentând tot atâtea specii de păsări.

Peter Weber a înregistrat pe câţiva kilometri de bandă magnetică sunetele emise de mai multe specii de păsări, în diverse ipostaze. Inedita sa colecţie număra aproape 120 de role de banda de magnetofon cu trilurile a aproape o sută de specii de păsări.

Fostul muzeograf medieşean a încercat materializarea unuia din cele mai vechi visuri ale sale şi anume editarea în România a unui disc de vinil sau a unui CD cu cântecele păsărilor, însă costurile extrem de mari l-au descurajat să încerce o colaborare cu o casă de discuri din ţara noastră. În schimb, şi-a oferit concursul când un german din Munchen a avut o iniţiativa similar. Weber a decedat în aprilie 2008 şi a primit post-mortem titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Mediaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *