La Mediaș se organizează cursuri de limba română pentru refugiații ucrainieni

Din 21 martie a.c., au început la Mediaș cursuri de limba română pentru refugiații ucrainieni care au ales să rămână în localitatea noastră. Iulia Batioha este din Harkiv, Ucraina și locuiește în Mediaș de 7 ani.  Alături de voluntari din oraș  a înlesnit cazarea, informarea refugiaților, rezolvarea diverselor nevoi punctuale ale noilor veniți.

Una dintre doamnele refugiate la Mediaș este profesoară și predă zilnic copiilor literatura ucraineană și limba engleză, pe grupe de vârsta. Astfel atât copiii cât și părinții păstrează contactul între ei precum și un mod de viață care să-i sprijine în satisfacerea noilor nevoi personale.

“În același spirit am considerat importat să orgănizam cursuri de limba română pentru adulți. Doamna Anna Borca, specializată în predarea limbii române pentru străini și cu experiență la Institutul Cultural Român, a venit special din București ca să predea în mod voluntar limba română refugiaților ucrainieni din Mediaș. La curs au participat peste 30 de persoane,  urmând să fie continuat în perioada următoare cu o frecvență potrivită pentru asimilarea cunoștințelor.

Acest proiect independent este pionier la nivel național și ne dorim să reprezinte un model de bună practică și pentru alte comunități. Trecerea barierei de limbă este un pas important în comunicare și integrare. În acest moment în Mediaș sunt peste 130 de ucrainieni, majoritatea femei și copii. În sprijinul lor au venit în mod voluntar medieșeni atât în nume personal cât și prin intermediul diferitelor organizații și entități publice. Le mulțumim tuturor. Dăruind vei dobândi!”, a declarat Iulia Batioha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *