Expoziţia: Terapie pentru un nou început

În spiritul egalității de șanse și al solidarității iubitorii artei sunt invitați , în Palatul Brukenthal, la prima expoziție personală de pictură a Alexandrei Ursu. Titlul nu a fost ales în mod aleatoriu, ci descrie demersul Alexandrei de a găsi un mediu de comunicare necondiționat, tânăra suferind de mai multe afecțiuni printre care hipoacuzie și dislalie hipoacuzică.

Alexandra se exprimă greu în cuvinte, dar poate fi descoperită prin picturile sale, prin care se exprimă cel mai bine.

Prin ceea ce face, Alexandra este un om uimitor care ne arată, încă o dată, că printre oamenii pe care destinul i-a aruncat în lupte ce par a fi nedrepte, există ființe omenești fascinante, ca și poveștile lor de viață.

La vârsta de doi ani, Alexandra intră în sistemul de protecție socială, mai multe centre rezidențiale  devenindu-i casă până la împlinirea vârstei de 18 ani.  Odată cu majoratul se întoarce în localitatea natală Bruiu, unde familia se dovedește a fi un mediu abuziv: este bătută și împinsă spre cerșetorie. Autoritățile sunt cele care fac demersurile necesare pentru protejarea Alexandrei, astfel încât, la împlinirea vârstei de 19 ani, devine rezident a Centrului de Abilitare și Reabilitare „Sfântul Nectarie” Mediaș, locul pe care îl numește astăzi casă.

În pofida trecutului dramatic, Alexandra a găsit resurse pentru descoperirea părții luminoase a existenței: „Pictura, pentru mine, reprezintă o terapie, mă ajută să ies din stările de angoasă, să uit de traumele din copilărie și să le transform în ceva frumos. Emoțiile mele ies la suprafață prin intermediul picturii și îmi dau o stare de relaxare și pace interioară. De fiecare dată când am ocazia să arăt lumii pânzele mele devin tot mai motivată să pictez și să visez”.

Vă invităm să admirați picturile Alexandrei pentru a-i da putere să viseze în continuare!

Detalii expoziție:

Expoziţia: ”Terapie pentru un nou început”

Artist: Alexandra Ursu

Locul de desfăşurare: Palatul Brukenthal (Piața Mare Nr. 4, Sibiu), Sala de expoziții temporare, curtea a doua

Durata: 2.03 – 24.04.2022

Vernisaj: Miercuri, 2 martie, orele 12:00

Curatori: Alexandra Gălăbuț, dr. Dana Roxana Hrib

Co-organizator: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Centrul de Abilitare și Reabilitare „Sfântul Nectarie” Mediaș

Partener: Asociația Culturală Pictor „Octavian Smigelschi”

Eveniment în cadrul campaniei „Toleranță mai mult decât iubire”, desfășurată de Muzeul Național Brukenthal

*Accesul la vernisaj este gratuit și se face în baza certificatului verde și cu respectarea normelor de protecție sanitară în vigoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *