Concert János Zsigmond şi Ágnes Kristófi

Orgelsommer Mediaș vă invită azi, 5 iulie a.c., la un concert susţinut de János Zsigmond Kristófi şi soprana Ágnes Kristófi. Concertul de la Biserica Sfânta Margareta începe la ora 19:00.

János Zsigmond Kristófi s-a născut în anul 1965. Începând din anul 1987 este organistul Catedralei Romano-catolice din Oradea. După terminarea studiilor, la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, a început activitatea pedagogică, la Universitatea Creştină Partium, în prezent fiind profesor universitar (din 2017).

Prima apariţie internaţională ca organist a avut-o în 1995, la Catedrala din Bamberg (Germania). Seria concertelor sale de mare succes a continuat în Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Finlanda, Malta, Norvegia, Elveţia, Israel, Islanda, precum şi în centrele organistice tradiţionale din România.

Prima sa înregistrare audio a apărut în 1998, urmată de două CD-uri, în anul 2004. Între apariţiile mass media se numără emisiuni şi imprimări la Radio Bartók (Ungaria), TVR Cluj şi Tokyo Television (Japonia).

Despre recitalul susţinut la Pori (Finlanda), în 2006, în ziarul regional „Satakunnan Kansa” au apărut următoarele aprecieri, semnate de Juha Järvinen: „România a fost reprezentată de János Kristófi – organistul Catedralei Romano-catolice din Oradea – al cărui repertoriu a conţinut monumentala piesă Preludiu şi fugă pe tema B-A-C-H, de F. Liszt, acesta fiind punctul culminant al serii.”

În anul 2007 a obţinut diploma de doctor în muzică sacră la Universitatea de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta. Începând din 2011 este şi dirijor al formaţiilor muzicale ale Catedralei Romano-catolice din Oradea.

Soprana Ágnes Kristófi s-a născut în 1973, fiind al zecelea copil al unei familii de artiști bine cunoscute în Transilvania. Și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Oradea, și le-a continuat la Budapesta, la Academia de Muzică „Ferenc Liszt”, unde a absolvit ca organistă și profesoară. În paralel cu studiile de orgă, a început să studieze canto. Este membră a Corului Național Maghiar din 2008. Susține adesea concerte ca solistă. Repertoriul său include piese baroce, clasice, romantice și contemporane.

Program :

Lodovico Grossi da Viadana (c.1560–1627)

Decantabat populus Israel

Georg Friedrich Haendel (1685–1759)

Aria “Rejoyce greatly, o daughter of Zion”

din oratoriul “The Messiah”, HWV 56

Franz Schubert (1797–1828)

Litanei auf das Fest Aller Seelen, D.343

Franz Schubert

Ave Maria, D.839

Georges Bizet (1838–1875)

Agnus Dei

Georg Friedrich Haendel

Fragment (variațiuni)

din Concertul pentru orgă în Sol major, HWV 298

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Coral-preludiu “Allein Gott in der Höh sei Ehr”, BWV 676

Zsolt Lászlóffy (*1973)

Nyárigézet

Max Reger (1873–1916)

Introduktion und Passacaglia in d-moll/re minor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *