Remember: 200 de ani de când St.L Roth era profesor la Mediaş

În 2021 se împlinesc 200 de ani de când cărturarul Stephan Ludwig Roth ocupa postul de profesor la gimnaziul medieşean, care azi îi poartă numele.


Revenit la Mediaş de la Universitatea din Tübingen, în anul 1821, St. L. Roth îşi începea activitatea didactică, fiind primul rector de gimnaziu care a introdus în învăţământul transilvănean şi din Imperiul Habsburgic educaţia fizică combinată cu muzica în programa şcolară.

“La începutul activităţii sale pedagogice la Mediaş, St. L. Roth va deţine următoarelegrade didactice: „colaborator III”, „lector II” (1823), „lector I”, „conrector”(1828) ajungând la funţia de „rector” în anul 1831. A predat diferite materii, precum: istorie, latină, greacă, ebraică, germană, religie, filozofie, matematică, fizică şi geografie.
Ideile inovatoare din timpul directoratului său au urmărit extinderea predării unor discipline: istoria la patru ani, fizica la doi ani şi geografia latrei ani, măsuri de apropiere a şcolii de necesitatea societăţii. De asemenea, a fost primul rector de gimnaziu care a introdus în învăţământul transilvănean şi din Imperiul Habsburgic educaţia fizică combinată cu muzica în programa şcolară”, scrie dr. Viorel Ştefu, în volumul “Muzeul Alt – Mediasch. Mărturii ale comunităţii săseşti de la Mediaş”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *