De două ori cetăţean de onoare al Mediaşului

La Mediaş avem o persoană care a primit de două ori titlul de cetăţean de onoare al oraşului nostru. Probabil suntem singurul oraş în istoria căruia s-a întâmplat acest lucru.

Acest titlul i-a fost acordat generalului Ludwig Fabini, care s-a născut în 26 august 1830 şi a trăit până în ziua de 9 septembrie 1906.

Foto credit: Bildarchiv Austria, ÖNB

Ludwig Fabini s-a născut în 26 august 1830, în localitatea Valchid. Tatăl său era preotul evanghelic din localitate, ajungând ulterior prim – preot al Mediaşului. Tânărul Ludwig a fost elev al gimnaziilor din Mediaş şi Sighişoara, iar după absolvire s-a îndreptat spre o cariera militară de succes.

Fabini a urcat în ierarhia mililitară până la gradul de general – locotenent. Pentru meritele sale deosebite Ludwig Fabini a fost decorat de mai multe ori: Ordinul Coroanei de Fier, clasa a III-a, crucea de cavaler Ordinul “Leopold”, Ordinul maghiar “Sf. Ştefan”, marea cruce a Ordinului “Steaua României” şi marea cruce a Ordinului “Leopold”.

Generalul Ludwig Fabini a fost declarat pentru prima dată cetăţean de onoare al Mediaşului de către reprezentanţa orăşenească a oraşului liber regesc Mediaş în anul 1898, cu ocazia împlinirii a 50 de carieră. La un interval de 108 ani, în anul 2006, acest titlu i-a fost reconfirmat post-mortem de către Consiliul Local Mediaş prin hotărârea nr. 170/2006, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moarte.

Titlul de cetăţean de onoare al oraşului se acordă unor personalităţi din domeniul culturii, artei, ştiinţei, învăţământului sau sănătăţii, dar şi unor sportivi şi oameni de afaceri care au valoare, competenţă, moralitate recunoscute de către comunitatea locală, au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi la creşterea prestigiului localităţii sau al ţării pe plan naţional şi internaţional, persoane care, prin acţiunile lor, au contribuit la preîntâmpinarea producerii de evenimente deosebit de grave, în cazuri de calamitate naturală sau situaţii de urgenţă sau care au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti.

În Mediaş există şi o stradă care îi poartă numele. Opt ani mai târziu în data de 31 martie 2014, la ora 16.00, la sediul Primăriei Mediaş, Consiliul Local a aprobat în sendiţă ordinară atribuirea denumirii de strada „General Ludwig Fabini“, pentru o structură stradală (proprietate privată) situată în zona străzii Baznei, în suprafaţă de 553 metri pătraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *