Aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Michael de Heydendorff cel Tanar

Aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Michael de Heydendorff cel Tanar în anul 2019 ofera ocazia pentru a aminti de meritele familiei Conrad de Heydendorff pentru Medias si Transilvania. Din initiativa Forumului Democrat al Germanilor din Medias, a Parohiei Evanghelice C.A., a Asociatiei Locului Natal Medias (Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.) din Germania si a unor membri ai familiei Conrad von Heydendorff se va realiza, în colaborare cu Primaria Municipiului Medias si a Muzeului Municipal Medias, un eveniment comemorativ în 25 septembrie 2019.

Evenimentul cuprinde urmatoarelor actiuni:
1) Amplasarea si dezvelirea festiva a unei placi comemorative pe fatada casei din Piata Regele Ferdinand I nr. 1, aflata pe vremuri în posesia lui Samuel Conrad de Heydendorff.

2) Organizarea unei micro-sesiuni stiintifice dedicate vietii si activitatii membrilor familiei Heydendorff în contextul vremurilor în care au trait. Referentii vor prezenta urmatoarele comunicari:

a. Helmuth Julius Knall (Medias), Mediasul în perioada Heydendorff.
b. Hansotto Drotloff (Alzenau/Germania), Din istoria familiei Heydendorff.
c. Ela Cosma (Cluj-Napoca), Michael Conrad von Heydendorff cel Tanar si romanii.
d. Gudrun Liane Ittu (Sibiu), Tablourile familiei Heydendorff – imagine a stilului de viata în epoca.
e. Viorel Stefu / Diana Macarie (Medias), Restaurarea tabloului din colectia Muzeului Municipal Medias, reprezentandu-l pe Johann Peter Conrad v. Heydendorff.
f. Hansotto Drotloff (Alzenau/Germania), Biblioteca lui Michael Heydendorff cel Batran.
g. Cristinel Ioan Roman-Negoi (Alba-Iulia), Vizita lui Iosif al II-lea la Medias în 1773.

3) Vernisajul unei expozitii în incinta Muzeului Municipal. Vor fi prezentate pe mai multe panouri aspecte importante din viata si activitatea membrilor familiei Heydendorff la Medias si in Transilvania. Cheltuielile vor fi suportate de Asociatiei Locului Natal Medias (Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.) din Germania.
Cu aceasta ocazie Forumul Democrat al Germanilor din Medias va încredinta muzeului prin contract de comodat copii în proportie de 1:1 a tablourilor în ulei care reprezinta pe cei 5 primari si pe alti membri ai familiei. Cheltuielile sunt suportate de Forumul German.

4). Memento Mori la mormantul familiei Heydendorff din cimitirul evanghelic de la Medias.

Michael cel Tanar a jucat un rol însemnat în viata publica: primar al Mediasului timp de cateva decenii, carturar erudit, posesor al unei biblioteci de peste 400 de volume, membru fondator al Asociatiei pentru Studii Transilvane (Medias 1840), martor si cronicar al evenimentelor revolutionare din anii 1848-1849.

Un comentariu


  1. Nimeni nu a menționat plicul filatelic și ștampila aniversară pe care le-am realizat în luna aprilie a.c. dedicate evenimentului.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *