Profesorul Nicolae Suciu, tripla lansare de carte

In anul Centenarului, profesorul Nicolae Suciu se pregateste de o tripla lansare de carte.

O carte de proza scurta (”Povestind vei dobandi”, Ed.Limes 2018), sponsorizata de Primaria Hoghilag, va fi lansata de Ziua Tuberozelor. De retinut: suma obtinuta din vanzarea exemplarelor va fi directionata spre elevii de nota 10 din scolile comunei Hoghilag (Valchid, Prod). Prefata cartii, una de milioane, a fost semnata de criticul Ioan Marcos.

Intrunite in volum, prozele scurte ale autorului ofera o dubla experienta de lectura. Ele au seductia naratiunii, dobandesc in „povestire” densitatea unei realitati exemplare. Intelese in cheie simbolica, ele au un impact profund in orizontul subliminal, al imaginarului. Scriitor prolific, Nicolae Suciu mentine intacta constanta calitatii. Inspiratia lui interogativa imprima valoare unei opere in devenire. (Ioan Marcos)

Cea de-a doua carte pe care profesorul Suciu o va darui tot elevilor performanti este una de teatru (”O lume cu raita-sus”, volum bilingv, romano-francez, Ed. Limes). Aceasta este sponsorizata de Primaria Dumbraveni, iar banii obtinuti din vanzarea ei vor fi daruiti elevilor performanti din scolile Dumbraveniului (Ernea, Saros). Prefata acestei carti a fost semnata de Darie Ducan, doctorand la Paris (fiul poetului Tarnavean Razvan Ducan).

“Nicolae Suciu vede scena si o simte cu un sarcasm potolit, mai analitic decat in prozele sale, unde caricatura, in tuse groase, atinge grotescul. In piesele sale de teatru razbate lirismul acestui tip de grotesc. (…) El e dintre putinii dramaturgi care se sustrag dramaturgiei fast-food cu o anumita candoare de om vechi, una pe care eu o pretuiesc foarte mult, una care vine din acel tip caragialian de vechi”. (Darie Ducan)

Traducerea textelor si a prefatei in limba franceza a fost realizata de d-na prof. Rodica Cristina Mazalu de la Liceul ”Mihai Viteazul” din Ploiesti, ea insasi fosta eleva (ca de altfel si Ioan Marcos) de elita a Liceului Teoretic Dumbraveni. Aceasta carte de teatru este cu dedicatie pentru cei doi buni prieteni ai lui Nicolae Suciu: prof. Ligia Csiki si prof. univ. dr. Dumitru Chioaru (redactor-sef la revista Euphorion din Sibiu).

Cea de-a treia carte, volumul III al romanului ”Sindromul de exaltare in sud-estul noii Europe”, continand aprox. 360 de pagini, va aparea tot la editura Limes, cam intr-o luna de zile. Va fi sponsorizata de patronul societatii Baum Dumbraveni, iar banii vor fi indreptati tot spre elevii cu performante la invatatura si purtare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *