Peste 100 de participanti la Carpath Rogaining TROPHY, editia 2018

Peste 100 de concurenti se intrec in acest sfarsit de saptamana la Medias, intr-un concurs de rogaining. La start se afla participanti din Italia, Finlanda, Ucraina, Rusia, Letonia, Moldova si Romania. 100 concurenti s-au inscris la cursa de 24 ore si 10 la cursa de 4 ore.  Startul Carpath Rogaining TROPHY este programat sambata, 30 iunie a.c., la Ferma 3 Stejari din cadrul Hotelului Binderbubi. Este a doua editie a acestei competitii in Romania.

Rogainingul este un maraton de orientare, unde echipe formate din 2- 5 persoane, primesc o harta topografica detaliata cu zona care trebuie explorata, o busola, un fluier pentru situatii de urgenta, si un stick electronic (SI-card), cu scopul de a gasi cat mai multe checkpoint-uri, pentru a strange cat mai multe puncte, intr-o perioada de timp ce difera de la competitie la competitie: 2, 4, 6, 9, 12 sau 24 ore.

Fiecare checkpoint va avea o valoare in puncte, valoare alocata pe baza unei combinatii dintre distanta si gradul de dificultate. Echipele vor planifica si implementa o strategie de a obtine cat mai multe puncte in intervalul orar propus de organizatori. Echipa care obtine cele mai multe puncte va fi declarata castigatoare. Daca una sau mai multe echipe vor fi la egaliatate  de puncte, se aplica al doilea criteriu de departajare, si anume timpul realizat de echipe.

Exista mai multe categorii de concursuri in Rogaining, in functie de modalitatea de deplasare: pe jos, cu bicicleta, cu caiacele, cu schiurile.

Rogainingul se naste in anul 1976, la Melbourne in Australia, cand au fost organizate evenimente cu caracteristicile  regainingului, de catre Alpinism Club- Melbourne University.

Cuvantul Rogaining este derivat din numele a trei dintre fondatori, Rod Phillips, Gail Davis (Phillips née) și Neil Phillips (Rogaine, deci “rogaining”, “rogainer” etc.), care erau toți membrii echipei Surrey-Thomas Rover. Aceasta  echipa a organizat prima competitie de Rogaining din lume. Prima editie a campionatului mondial de Rogaining, a avut loc in 1992, in Beechworth, Australia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *