Campionatul national scolar de sah „Elisabeta Polihroniade”

ACS ”Elisabeta Polihroniade”, Ministerul Educatiei Nationale, Federatia Romana de Sah si S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va invita sa participati la Finala Campionatului National Scolar de Sah ”Elisabeta Polihroniade”, Echipe Mixte, pentru ciclul primar,gimnazial si licee, editia a VI-a, 2018.

Locul de desfasurare:  Scoala Gimnaziala nr. 5, (salile de cursuri de la parter) Strada 1 Decembrie, Medias.

Ora de prezentare fiind 09:45, iar sedinta tehnica pentru validarea echipei fiind programata la ora 10:00 , turneul incepe la ora 10:30. Echipa de arbitrii FIDE: Radu Pompiliu Sofran, Emil-Aurel Deliman si asistent-arbitru Stefan Hodarnau.

Structura campionatului, sistem si ritm de joc

Echipele, reprezentand scoli si licee din oras (echipa trebuie formata din elevi apartinand aceleiasi unitati de invatamant) sau comune (acestia trebuie sa fie elevi ai unitatilor de invatamant ale comunei respective), vor juca in sistem elvetian pe echipe – 5 runde. Timpul de joc va fi 15 minute pentru fiecare jucator.

Regulamentul competitiei

Echipele vor fi alcatuite din cate patru elevi (pot fi si doua rezerve), dintre care cel putin o fata (aceasta va juca obligatoriu pe masa a 4‐a). O echipa poate avea in componenta mai multe fete. Pentru a se da startul unui meci, ambele echipe trebuie sa aiba prezenti cel putin trei jucatori. Timpul de intarziere este de 10 minute de la startul rundei.

La sedinta tehnica de la ora 10, profesorul sau insotitorul va prezenta obligatoriu un tabel cu elevii componenti ai echipei, semnat de directorul unitatii de invatamant, si lista de baza a echipei (in ordinea in care vor juca intreaga competitie: la primele trei mese se va respecta ordinea data de coeficientul Elo, apoi CIV, iar la masa a 4‐a va evolua obligatoriu o fata). Clasamentul final va fi facut dupa punctele de meci (2 puncte victoria, 1 punct meciul egal si 0 infrangerea). Departajarea, in cazul egalitatii de puncte de meci, se va face dupa urmatoarele criterii:

  1. Victoria directa (mica diagrama pentru mai mult de doua echipe aflate la egalitate)
  2. Suma punctelor de partida (punctaverajul in sistem international olimpic)
  3. Echipa cu media de varsta mai mica (se va calcula pentru patru jucatori, trei baieti si o fata, care au jucat cele mai multe partide in campionat).

PREMII

Echipa de pe primul loc, pe grupe de varsta, va fi declarata campioana  scolara si va primi cupa. Componentii echipelor clasate pe podium vor primi medalii si diplome. Separat, se va face un clasament pe mediul urban – rural: primul loc va primi cupa (echipa), medalii si diplome (componentii echipei), iar locurile doi si trei, medalii si diplome (componentii echipei). Se vor acorda medalii si diplome primilor trei clasati pe fiecare dintre cele patru mese (clasamentul va fi dupa numarul de puncte obtinut de acestia, indiferent de numarul de partide jucate: in cazul egalitatii, varsta mai mica va avea prioritate). Toti participantii, inclusiv cadrele didactice care‐i insotesc, vor primi diplome de participare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *