Pianul profesorului Ernst Irtel a fost donat Comunitatii Evanghelice Medias

Zilele trecute, Comunitatea Evanghelica din Medias a primit ca donatie un pian marca “Gustav Rösler”. Gustav Rösler a infiintat, in anul 1878, la Česká Lípa, firma producatoare de piane care a devenit cea mai importanta din istoria Imperiului Austro-Ungar. Instrumentul a fost proprietatea renumitului profesor pianist si compozitor Ernst Irtel.

Ernst Irtel, unul din cei mai respectati si pretuiti profesori de muzica din Transilvania, s-a nascut la Sebes, in 1917 intr-o familie de tipografi. Si-a descoperit vocatia in copilarie si a invatat sa cante la pian foarte curand. Intre 1934-1939 a studiat la Academia de Muzica din Cluj. Dupa absolvire, a fost profesor de muzica la liceul din orasul natal (1940), apoi la Sibiu (1945), Sighisoara (1948) si Medias (1956-1977). Din 1987 a trait in Germania, in localitatea Schloss Horneck im Gundelsheim. S-a stins din viata in 2003.

”Dupa ce, in anii `80, Ernst Irtel a plecat in Germania, pianul s-a aflat apoi in sufrageria d-nei profesoare Inge Jekeli, foarte renumita nu doar in Medias. Doamna Jekeli a fost decorata cu mai multe medalii si ordine de merit pentru munca ei de mai mult de o jumatate de secol la catedra. In locuinta ei au avut loc cateodata concerte de pian, sustinute de pianisti precum regretata Gerda Türk s.a. Doamna Inge Jekeli a decedat in februarie 2017.

Dupa decesul ei, familia a decis sa doneze pianul “Gustav Rösler” Comunitatii Evanghelice din Medias. Parohia Evanghelica a reparat pianul la inceputul anului 2018, in renumitul atelier “Einschenk” din Brasov. In data de 14 martie 2018, pianul a fost adus inapoi si se afla in Casa Comunitatii Evanghelice Medias. Comunitatea evanghelica Medias intentioneaza sa organizeze, pe viitor, concerte la acest pian deosebit. O prima auditie cu public se va organiza in Duminica Floriilor, 25 martie 2018, dupa slujba religioasa din Biserica Sf. Margareta”, spune preotul Gerhard O. Servatius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *