Candelabrele mediesene, la Casa Poporului

Casa Poporului sau, mai nou, Palatul Parlamentului este iluminat prin intermediul unor corpuri de iluminat executate din alama si cristal de Medias. Cladirea are aproximativ 1000 incaperi, dintre care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, patru restaurante, trei biblioteci, doua parcari subterane, o sala de concerte.

Constructia celei mai mari cladiri din Europa, Casa Poporului, a durat doar cinci ani, intre 1984 si 1989. Casa Poporului se vede de pe Luna, alaturi de Pentagon si Marele Zid Chinezesc. La constructia cladirii au participat 700 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat in trei ture, 24 ore pe zi.

Candelabre de diferite dimensiuni au fost executate special la fabrica Vitrometan. Mediesenii au lucrat zi si noapte pentru cele 480 candelabre si 2.800 de aplice. Cel mai mare candelabru se afla in Galeria de Onoare si are o greutate de 5 tone, urmat de unul de 2,5 tone, din Sala Drepturilor Omului.

De la Medias, au plecat spre Bucuresti, pentru acest edificiu, aproximativ patru tone de cristal. In acest an se implinesc 90 de ani de cand bunicul meu din partea mamei s-a angajat la Intreprinderea Vitrometan. Magyari Elek a fost maistru principal la intretinerea si functionarea cuptoarelor in perioada 1928-1959, iar in timpul liber a construit peste 100 de case in Medias.

Dupa o istorie de aproape 100 de ani, dupa construirea si consolidarea ani la rand a unui brand de succes, Mediasul a spus adio uneia dintre cele mai reprezentative fabrici ale sale din ultimul veac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *