Expozitia „Teracota, mon amour!” ajunge la Castelul Cantacuzino

Expozitia „Teracota, mon amour!” este o colaborare intre Asociatia Imbold si Teracota Medias. Pana acum, expozitia a fost expusa la Noaptea Alba a Galeriilor in Bucuresti si de Ziua Nationala a Romaniei, in cetatea Alba Iulia.

Dupa expozitiile “Moving Van Gogh”, Picasso si Dali, Castelul Cantacuzino va gazdui prima expozitie itineranta de cahle pictate transilvanene. Cahlele sunt manufacturate de Teracota Medias – ultima fabrica de sobe presate si pictate manual din Romania.

Expozitia de la Castelul Cantacuzino este realizata in cadrul Alpin Film Festival si este disponibila pentru vizitare in perioada 3 martie – 3 aprilie a.c., urmand a fi relocata in Sibiu si Iasi. Alaturi de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune si o soba mobila cu cahle pictate, lipita cu pamant galben si montata de unul dintre sobarii de la Teracota.

Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. Dupa 110 ani, fabrica are aproximativ acelasi numar de angajati si produce cahle manuale folosind aceleasi tehnici si materiale ca in 1906. Fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual. In arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate si expuse la Castelul Cantacuzino, in cadrul unei expozitii itinerante, lansata in 2017, cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor la Bucuresti. La eveniment va fi prezenta o parte din mica echipa a fabricii, inclusiv tanara sculptorita Nicoleta Costescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *