Tainele sobelor de teracota se invata la Medias (video)

Fabrica de teracota din Medias gazduieste, in aceste zile, un curs de sobari. Cursul este organizat de Asociatia Hornarilor, Constructorilor de Cosuri de Fum si Seminee ASFOCH Romania, la care sunt 19 participanti din tara si strainatate: Viseul de jos, Iasi, Caras Severin, Oradea, Focsani, Targoviste, Bacau, Chisinau, Viseul de sus, Curtea de Arges, Secuieni.

Cei prezenti invata de la doi maestri, Koncz Levente si Mircea Balsoianu, din tainele mestesugului si secretele constructiei sobelor de teracota.

Ieri, dupa orele de curs, am stat de vorba cu cei doi maestri despre cum aceste doua mestesuguri s-au schimbat si adaptat de-a lungul timpului si care este motivul pentru care au ales ca acest curs sa se desfasoare la Fabrica de teracota din Medias.

Fabrica de teracota din Medias a fost infiintata in anul 1906 si avea 25 de muncitori. De la inceputuri, fabrica a fost cu capital integral privat, avand ca patron un cetatean roman de origine germana, pe nume Gref Iulius. El a vandut-o apoi, in anul 1938, unui cetatean roman, Ioan Rusu. De la acesta, fabrica a trecut in proprietatea statului, prin nationalizare, fiind parte componenta a Cema Sibiu. In anul 1998, a trecut din nou in proprietate privata ca S.C. Prod NM S.R.L., avand ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea cahlelor din teracota presate (tiparite, fasonate) manual pentru sobe si seminee.

Acum, dupa 110 ani, fabrica se intoarce din nou in propietatea unui cetatean roman de origine germana, dl. Draser Uwe, un tanar intreprinzator de succes, dornic sa dezvolte acest mestesug de mult uitat. Ca parte din grupul SN DECO, societatea Teracota Medias va continua acelasi procedeu manual de presare a cahlelor, mentinand reteta originala utilizata inca de la infiintarea fabricii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *