Nagy-Küküllő, ziarul comunitatii maghiare mediesene

Comunitatea maghiara din Medias are un ziar lunar care se numeste Nagy-Küküllő. Ziarul Nagy Küküllő a luat fiinta in 1990. Publicatia a fost infiintata pentru a oferi comunitatii maghiare din Medias o sursa de informare privind viata sociala, culturala a orasului.

Primul numar al ziarului a iesit din tipografia Corvin, din Deva, in 1994. La acea data s-a hotarat sa se editeze ziarul impreuna cu ajutorul comunitatii maghiare din Sighisoara, dat fiind faptul ca numele ziarului, Nagy Küküllő se traduce Tarnava Mare, rau care strabate si Sighisoara si Mediasul. Ziarul a fost distribuit la bisericile istorice maghiare din ambele localitati.

La inceput, ziarul a aparut intr-un tiraj de 500-1000 de exemplare, la ora actuala ziarul este tiparit intr-un tiraj de 1700-2000 de exemplare. Din pacate, nu se mai distribuie ziarul la Sighisoara, in schimb am reusit in ultimii ani sa distribuim ziarul la Medias, la biserici.

„Din anul 2011, editarea ziarului a fost preluata de Uniunea Tineretului Maghiar din Medias, iar distribuirea acestuia s-a transferat de la biserici la comunitatea maghiara din Medias acasa. Ceea ce a insemnat ca a trebuit sa implicam mai multi tineri in „munca” cu ziarul. In momentul de fata, ziarul este editat de o echipa de tineri din cadrul asociatiei, iar distribuirea acestuia se efectueaza lunar la domiciliul persoanelor interesate.

Marind numarul exemplarelor, am reusit sa conlucram cu tineri din localitati din imprejurimile Mediasului, cu ajutorul carora se distribuie la domiciliu, in localitatile Alma si Smig, dar si in Copsa Mica, Blajel, Dumbraveni, Boarta, Ocna Sibiului. Dorinta noastra, pe viitor, ar fi sa putem extinde paginile ziarului, deoarece in momentul de fata ziarul este tiparit in 8 pagini, format A3, prin implicarea cititorilor in scrierea de articole, anunturi despre evenimente din localitatile natale si dorim extinderea distribuirii ziarului, de la nordul judetului Sibiu, si la partea de sud a judetului in localitati precum Sibiu, Sacadate, Avrig, Agnita”, mi-au spus reprezentantii publicatiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *