8 noiembrie – Hramul Catedralei Ortodoxe Medias

Miercuri, 8 noiembrie a.c., de ziua ”Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”, Catedrala Ortodoxa Medias isi sarbatoreste hramul. Sarbatoarea Catedralei ortodoxe din Medias va incepe marti dupa-amiaza, la ora 17, cu slujba de vecernie, urmata de Litie. Miercuri, in ziua hramului, dupa Utrenie, va fi oficiata Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.


Sfintita in urma cu 82 de ani, Catedrala a fost construita intre anii 1929 si 1935, in afara zidurilor cetatii. Actualul amplasament a fost cunoscut sub denumirea de Piata lemnelor, desi imediat dupa Marea Unire din 1918, locul ales pentru inaltarea Catedralei a fost Piata Mare (actuala P-ta Regele Ferdinand I). Comunitatea saseasca din Medias s-a impotrivit insa, parohiei ortodoxe fiindu-i atribuita, in cele din urma, parcela din actuala Piata Andrei Saguna.
Construita in stil bizantin, catedrala are o suprafata impresionanta, de peste 500 de metri patrati. Picturile interioare au fost realizate de pictorul pitestean Gheorghe Belizarie, in timp fiind restaurate de catre alti artisti romani.


Planurile edificiului au fost realizate de catre arhitectul George Placinteanu Liteanu din Bucuresti, iar constructorii au fost inginerii sibieni V. Smigelsky si Neugeboren. Exteriorul catedralei este la fel de impresionant ca si interiorul, fiind evidente influentele stilului brancovenesc. Cele doua turnuri impresionante ale catedralei au inaltimea unui bloc cu patru etaje si pot fi vazute de la mare departare, din tot Mediasul. Biserica a fost sfintita in ziua de 28 iulie 1935, de catre Mitropolitul Nicolae Balan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *