2.500 de turisti au participat la Sarbatoarea Tuberozelor

Sarbatoarea Tuberozelor, un eveniment-concept care reprezinta prima sarbatoare culturala a florilor de tuberoze din Romania, a adus la Hoghilag, langa Sighisoara, in weekend-ul 5-6 august, aproximativ 2.500 de turisti din tara si din strainatate. Publicul din orase precum Bucuresti, Constanta, Cluj dar si din Franta, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Canada si Brazilia s-a bucurat de un tur al culturilor de tuberoze in 20 dintre gospodariile in care satenii cultiva florile, unic in Romania.

 Satul Hoghilag de langa Sighisoara, denumit si Taramul Tuberozelor, este primul loc din Romania unde se cultiva tuberoze inca din anii ’60. Din cei 2.500 de turisti prezenti, peste 500 s-au inscris la un tur unic in Romania al culturilor de tuberoze in gradinile localnicilor. In premiera, in cadrul evenimentului Sarbatoare Tuberozelor, satenii din Hoghilag si-au deschis portile si pentru a caza turisti – in regim de pensiune sau de camping. Organizatorii au realizat in premiera si harta Taramului Tuberozelor care include toti cultivatorii din comuna Hoghilag.

In zilele de 5 si 6 august, in cadrul evenimentului Sarbatoarea Tuberozelor, publicul a participat si la numeroasele ateliere si workshop-uri creative cu valoare culturala desfasurate in curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag.  

Biserica Evanghelica din Hoghilag atestata inca din anul 1446 a fost redata, astfel, circuitului turistic, la 27 de ani de cand sasii au fost nevoiti sa paraseasca Transilvania.

In curtea Bisericii, atelierul de gatit cu flori organizat de Romana Rista, Fata Care Gateste Cu Flori, atelierul Parfumul de vin, de la moft la pasiune, sustinut de somelierul Delia Banga de la Crama Noastra, atelierul de bijuterii florale cu Ioana Mihai Nechifor, un florist premiat la nivel international, dar si cel de creatii parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, precum si Alchimia plantelor cu Sava Raul, si atelierul de impletituri florale pentru copii sustinut de Livia Dumitru s-au numarat printre principalele atractii ale evenimentului. Curtea Bisericii Evanghelice a gazduit, de asemenea, si un targ de bucate locale intitulat Slow food din Hoghilag, Valchid si Prod.

In interiorul Bisericii au avut loc un recital de fluier si poezie sustinut de Bogdan Copetchi, din Vaideeni, un pop-up muzeu de camasi traditionale coordonat de Asociatia Culturala Mostenitorii, precum si proiectia documentarului Orgile Transilvaniei, despre orgile vechi de sute de ani ale Bisericilor Fortificate din Transilvania.

Participantii la tururile nocturne de vizitare a gradinilor de tuberoze au fost intampinati cu o degustare de vin cu zmeura, bautura specifica satului Hoghilag. Turistii dornici au beneficiat si de un tur pe bicicleta al culturilor de tuberoze, vizitand totodata Bisericile Evanghelice din Valchid, Prod si Hoghilag si Biserica Armeneasca din Dumbraveni. Iar Fanfara Saseasca a oferit un moment original de muzica traditionala.

”Succesul evenimentului Sarbatoarea Tuberozelor este o confirmare a valorii acestor tinuturi si a imensului potential turistic pe care il are comuna Hoghilag. Ne propunem sa prezentam, an de an, cat mai mult din specificul acestor locuri, sa ii punem pe localnici in lumina si sa ne deschidem portile pentru turisti. Mai mult, Hoghilag va deveni o destinatie turistica de excelenta, atestata la nivel european.”, a declarat pentru presa Nicu Lazar, primarul comunei Hoghilag.

“Ne-am dorit sa abordam Sarbatoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept in primul rand pentru ca bogatia traditionala si culturala din Hoghilag este atat de diversa! In plus, prin alaturarea traditiilor, dar si a modernitatii – am avut inclusiv un atelier de parfumerie al unei doamne care isi da doctoratul la Viena in acest domeniu -, am reusit sa demonstram ca excelenta nu are, de fapt, granite. Mobilizarea a fost una exceptionala, in linia rigorilor sasesti care s-au imprimat in structura acestor locuri si a oamenilor de aici.’’, a declarat Claudia-Romana Rista, director executiv al evenimentului Sarbatoarea Tuberozelor.

”Dupa ce am participat la acest eveniment si m-am plimbat prin gradinile de tuberoze, m-am gandit ca putem spune pur si simplu ca Hoghilagul este o Toscana a Romaniei.”, a marturisit Alin Galatescu.

“Este o experienta cu adevarat unica sa te poti plimba seara printr-un lan de tuberoze in floare … Cei prezenti la Sarbatoarea de anul acesta de la Hoghilag sunt sigura ca si-o vor aminti ani de-a randul de aici inainte. Multumesc pentru aceasta ocazie si sa ne revedem la anul.“, a scris pe pagina sa de Facebook Denisa Nastase, una dintre turistele care au participat la Sarbatoarea Tuberozelor.

Sarbatoarea Tuberozelor este un eveniment desfasurat cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Consiliului Judetean Sibiu si organizat de Primaria din Hoghilag, in colaborare cu Claudia-Romana Rista (Fata Care Gateste Cu Flori). Acest eveniment cultural este trecut si in agenda anului 2018, tot in primul weekend din august, care va fi in datele de 4 si 5 ale lunii.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Brotherie, Luviane, Organic Joy, Colinele Transilvaniei, Asociatia Culturala Mostenitorii, City Flowers, Franke

 Parteneri media: Agerpres, Eva.ro, Medias News Blog, Radio Son, Radio Ring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *