Remember: Pe urmele lui Constantin Ioan Motas (video)

Cu ocazia evenimentul aniversar ”Constantin Ioan Motas – 130 de ani de la nastere”, care a avut loc in data de 30 mai 2017, la Casa Gazelor Naturale, Dumitru Chisalita a povestit, pentru prima oara in public, cum a descoperit detalii importante din viata celui care a fost primul director general si promotor al industriei gaziere din Romania.

Demonstrand capacitati organizatorice deosebite, Motas a realizat la Medias o structura foarte puternica a SONAMETAN, Directia de Exploatari Tehnice, plasand un important accent pe aspectele sociale si umane ale angajatilor sai. Astfel, s-a ingrijit sa construiasca la Medias un sediu important pentru angajatii societatii, locuinte de serviciu, a pus bazele Clubului Sportiv Gaz Metan, a construit o cantina, unde adesea ii insotea pe angajatii societatii.

A contribuit substantial la ridicarea primului gimnaziu romanesc din Medias. De asemenea, si-a adus contributia in anul 1935 la construirea Bisericii Ortodoxe din Medias. A organizat in anul 1930 la Medias o filiala a Asociatiei Inginerilor si Tehnicienilor din Industria Miniera, care a contribuit la organizarea in premiera a unui Congres al Gazelor Naturale in anul 1939. In anul 1942, organizeaza, in premiera la Medias, Biblioteca Gazelor Naturale (aceasta biblioteca a reunit materiale foarte valoroase pana in anul 1991, cand a fost desfiintata, majoritatea materialelor pe care le-a continut pierzandu-se).

Constantin I. Motas a fost cel mai longeviv director general din istoria sectorului gazier, ocupand aceasta functie in perioada 1919–1945, fiind un apreciat inginer, un bun administrator si strateg, un om ce si-a dedicat viata activitatii gazifere din Romania.

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.