Remember: Pe urmele lui Constantin Ioan Motas (video)

Cu ocazia evenimentul aniversar ”Constantin Ioan Motas – 130 de ani de la nastere”, care a avut loc in data de 30 mai 2017, la Casa Gazelor Naturale, Dumitru Chisalita a povestit, pentru prima oara in public, cum a descoperit detalii importante din viata celui care a fost primul director general si promotor al industriei gaziere din Romania.

Demonstrand capacitati organizatorice deosebite, Motas a realizat la Medias o structura foarte puternica a SONAMETAN, Directia de Exploatari Tehnice, plasand un important accent pe aspectele sociale si umane ale angajatilor sai. Astfel, s-a ingrijit sa construiasca la Medias un sediu important pentru angajatii societatii, locuinte de serviciu, a pus bazele Clubului Sportiv Gaz Metan, a construit o cantina, unde adesea ii insotea pe angajatii societatii.

A contribuit substantial la ridicarea primului gimnaziu romanesc din Medias. De asemenea, si-a adus contributia in anul 1935 la construirea Bisericii Ortodoxe din Medias. A organizat in anul 1930 la Medias o filiala a Asociatiei Inginerilor si Tehnicienilor din Industria Miniera, care a contribuit la organizarea in premiera a unui Congres al Gazelor Naturale in anul 1939. In anul 1942, organizeaza, in premiera la Medias, Biblioteca Gazelor Naturale (aceasta biblioteca a reunit materiale foarte valoroase pana in anul 1991, cand a fost desfiintata, majoritatea materialelor pe care le-a continut pierzandu-se).

Constantin I. Motas a fost cel mai longeviv director general din istoria sectorului gazier, ocupand aceasta functie in perioada 1919–1945, fiind un apreciat inginer, un bun administrator si strateg, un om ce si-a dedicat viata activitatii gazifere din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *