Feminitate: frumusețe în port popular

Ziua Internațională a Femeii este celebrată, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, prin expoziția online „Feminitate: frumusețe în port popular”, dedicată femeilor din satele Sibiului a căror distincție, grație și suavitate sunt oglindite în costumul tradițional îmbrăcat cu mult respect.

Vreme de mulți ani, femeile din Mărginimea Sibiului, de pe Valea Târnavelor ori a Hârtibaciului, din Țara Oltului și Țara Secașelor au știut să-și oglindească frumusețea, suavitatea și forța în iile, în cătrințele, în pieptarele ori în pahioalele pe care le purtau cu mândrie. Le lucrau în nopțile lungi de iarnă, la lumina lămpașului, în șezători, pline de veselie, ori în timp ce le cântau cântece de leagăn copiilor. Stăteau ore în șir la războiul de țesut, brodau cu arnici ori coseau râuri pe ii. În portul tradițional își puneau nu doar îndemânarea, ci și creativitatea, sentimentele de bucurie și de tristețe; și tot prin piesele de port popular vorbeau lumii despre ființa lor: despre faptul că sunt fete de ieșit la joc, neveste ori văduve.

Astăzi, femeile care știu să lucreze ii și cătrințe sunt tot mai puține, iar portul popular a devenit costum tradițional, îmbrăcat, cu respect, în zi de sărbătoare de doamne și domnișoare care vor să regăsească distincția și grația bunicilor în straie din alte vremuri. În acest context, expoziția „Feminitate: frumusețe în port popular” este dedicată femeilor, propunându-vă să descoperiți feminitatea contemporană, în nestemate ale creației populare.

Expoziția poate fi vizitată la următorul link: http://www.traditiisibiene.ro/comunicate/anunt/476 .

Comentarii
Posted in

mirceahodarnau

Activez in mass media de peste 25 ani. In 1997 am absolvit BBC Radio School si mai multe cursuri de „radio format”. Ne vedem saptamanal la Interviurile Medias News Blog. In anul 2013 am lansat volumul „Mediasul radiofonic 1950-2013” , „Sperante pe cartela” ( 2014) si „Mediesenii rock and roll” (2015). Pentru contact poti folosi adresa de e-mail : hodarnaumircea@gmail.com sau numarul de telefon +40749331750.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.