Concert de orgă cu Erich Türk la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta

Stagiunea Orgelsommer ne propune azi, 11 iulie a.c., de la ora 19:00, la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, un concert de orgă susținut de Erich Türk .

Programul cuprinde, în majoritate, piese inspirate de natură, cu pasaje programatice sau chiar în întregime programatice. Un element comun al pieselor prezentate este imitația cântecului păsărilor, cel mai caracteristic fiind cel al cucului, prelucrat de Johann Kaspar Kerll și Jean Claude Daquin, în timp ce în Primăvara de Antonio Vivaldi se poate auzi o simfonie din cântecele unor specii diferite de păsări. Atât la Vivaldi, cât și la Justin Heinrich Knecht, mai sunt reprezentate scene pastorale idilice și voioase, însă, în ambele cazuri, acestea contrastează cu tunetele furtunilor. În timp ce la Vivaldi apar doar unele tablouri evocate pe alocuri în desfășurarea concertului, piesa lui Knecht este programatică, povestea ei fiind prezentată în detaliu pe parcursul partiturii.

Erich Türk s-a născut la Cluj-Napoca și este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj-Napoca) și Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) și Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măiestrie de orgă, clavecin, dirijat și basso continuo. În perioada 1995–1999, a fost organist și dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaș, tot din 1995 fiind angajat la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde, în prezent, predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră și organologie.

Atât în calitate de solist, cât și de membru al Ansamblului Baroc Transylvania și al altor formații camerale, a susținut numeroase recitaluri în majoritatea țărilor europene, în SUA și Israel. Este un invitat frecvent al Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc. A efectuat înregistrări radio, TV și CD-uri și a realizat un DVD documentar de muzică autohtonă, cu Ansamblul Baroc Transylvania. Este preocupat de revigorarea practicilor interpretative istorice și de conservarea instrumentelor vechi, fiind un invitat frecvent al festivalurilor de muzică veche din România, inclusiv la Miercurea Ciuc. Este fondatorul casei de discuri TransylvANTIQs, implicându-se activ în organizarea unor evenimente legate de muzica veche. La Concursul Internațional de Orgă „J. S. Bach” de la Bruges (Belgia), din anul 2000, a obținut Premiul al II-lea și Premiul publicului.

Intrare: 20 lei
Abonament: 75 lei
Copii 10-18 ani și studenți: 5 lei
Copii sub 10 ani și persoane cu nevoi speciale/handicap: gratuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *