Un medieșean a tradus cartea unui alpinist celebru la nivel mondial

Editura Polirom a lansat luna trecută volumul intitulat „Munţii din viaţa mea”, semnat de Walter Bonatti. Traducerea, cuvântul-înainte şi notele aparțin medieșeanului de Mihai Tănase. Este vorba de fiul lui Michel Tănase, fost președinte de onoare al Asociației Mediașul nostru.

Mihai Tănase

“Considerat cel mai mare alpinist italian al vremii sale, Walter Bonatti a devenit încă din timpul vieții o legendă pentru iubitorii muntelui din întreaga lume. Ascensiunile pe care le-a realizat în 17 ani de alpinism de performanță uimesc și astăzi prin îndrăzneala și dramatismul lor. Cartea sa de memorii le prezintă în succesiune cronologică pe cele mai importante, de la Grand Capucin până la Pilierul Central din Mont Blanc, Grandes Jorasses și Matterhorn, trecând prin expedițiile care l-au dus pe K2, Gasherbrum IV, Rondoy Nord și vârfurile din Patagonia. În relatarea ascensiunilor sale, alături de încleștarea dintre om și munte, găsim consemnate în permanență emoțiile și gândurile celui pentru care alpinismul a însemnat mai ales explorarea și depășirea propriilor limite. De asemenea, Bonatti arată ce anume l-a făcut să pună capăt la doar 35 de ani unei cariere atât de spectaculoase, își expune concepția asupra alpinismului și reflectează asupra viitorului acestuia.”, scrie Mihai.

Cei interesați pot achizitiona volumul online de pe site-ul editurii Polirom.

Născut în orașului Bergamo, în anul 1930, Walter Bonatti este considerat ca fiind unul dintre pionerii alpinismului în Alpi, Himalaya și Patagonia.

Walter Bonatti a reușit ca numai în 15 ani de activitate alpină să devina o legenda vie. Lovitura de grație finală a dat-o prin deschiderea solo a unui traseu în Peretele Nordic al Matterhornului, în cinci zile, în februarie 1965. “Ceea ce a reușit singur acest bărbat în acest perete, este ceva fantastic și incredibil”, zicea în 1974 Reinhold Messner, după o tentativa eșuată de repetare.

Un alpinist activ, îndrăzneș, și vizionar, Bonatti a scris numeroase cărți privind alpinismul, care au marcat fiecare generație de cățărători. Bonatti a jucat un rol esențial în prima ascensiune pe K2, când colegii de expediție Achille Compagnoni și Lino Lacedelli au atins vârful la 31 iulie 1954. El a fost în centrul unei controverse care a durat cinci decenii după ce a fost acuzat de Compagnoni și Lacedelli că a folosit în tabăra 9, ultimul punct de oprire înaintea asaltului final, o parte din aportul de oxigen, determinând-l să se termine în ziua summit-ului. În 2008 aceste acuzații au fost desființate de Clubul Alpin Italian, iar Bonatti a obținut recunoașterea meritată pentru contribuția sa la ascensiunea din 1954.

În anul 2004, Walter Bonatti a primit titlul onorific italian Cavaliere di Gran Croce pentru că a salvat viața a doi alpiniști, în Alpi. În 2009 el a fost distins cu Piolet d’Or pentru întreaga activitate. Legendarul alpinist italian Walter Bonatti a murit pe 13 septembrie, la Roma, în urma unui cancer. Avea 81 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *