ANTI-BULLYING este numele proiectului de tineret marca Bis Teatru care debutează duminică 4 iunie, la Mediaș

ANTI-BULLYING este numele proiectului de tineret marca Bis Teatru care debutează duminică 4 iunie, la Mediaș, cu reprezentația spectacolului ANAZ ȘI DRAGONUL, care se va juca în aer liber, în curtea Casei de lângă Sinagogă.

Proiectul se va încheia cu două reprezentații ale aceluiași spectacol, care vor avea loc în Sibiu, la Grădina Bis, în 10 și 11 iunie, cu începere de la ora 18:00. Reprezentațiile teatrale sunt cortinele unui proiect mai amplu, care presupune intervenții culturale de care vor beneficia aproximativ 250 de elevi de la unități de învățământ din municipiul Sibiu (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu și Liceul Teoretic Constantin Noica), dar și din județ (Mediaș, Nemșa, Blăjel, Boian).

În cadrul acestor intervenții culturale, actorul ALIN STATE va dezbate și va problematiza tema bullying-ului, iar o parte dintre elevi (sub protecția anonimatului) vor fi intervievați în privința unor cazuri concrete în care au fost victime ale bullying-ului.

În liceele din municipiul Sibiu, aceste activități se vor desfășura în 8 și în 9 iunie, urmând ca în 10 și în 11 iunie, toți elevii să vizioneze spectacolul ANAZ ȘI DRAGONUL, alături de publicul larg, într-un exercițiu comun de incluziune și de acceptare a diversității.

Reprezentațiile de sâmbătă (10 iunie, ora 18:00) și duminică (11 iunie, ora 18:00) consemnează de altfel deschiderea stagiunii de vară de la Grădina Bis, aflată pe Strada Ștefan cel Mare nr. 56  (intrarea va fi liberă pentru toți spectatorii).

WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) punea în urmă cu câţiva ani România pe locul 3 în ceea ce priveşte bullyingul din şcoli, în urma unui studiu efectuat în 42 de ţări. Un alt studiu complex realizat de organizația World Vision România concluziona că 71% dintre elevii din ţara noastră au fost martori sau victime ale violenţei în drumul către şcoală, în pauze sau chiar în timpul orelor.

Scopul proiectului ANTI-BULLYING este conștientizarea fenomenului bullying în școli și a pericolului pe care îl reprezintă prezența acestuia în rândul tinerilor din Sibiu, precum și detectarea unor posibile moduri de prevenire și de combatere a lui.

“Ne bucurăm enorm de colaborarea cu actorul Alin State, care vine cu experiența lui bogată de trainer la cel mai important festival teatral dedicat adolescenților (Ideo-Ideis) dublată de experiența din ultimii ani în munca de integrare a copiilor ucraineni în comunitatea sibiană pe care a derulat-o sub auspiciile fundației “Sus Inima!”. E vital ca acest subiect delicat al bullying-ului să fie abordat de oameni cu experiență în domeniul educației non-formale, iar Alin State e cel mai fericit exemplu în acest sens. De asemenea, mă bucur pentru faptul că pe Agenda de Tineret jucăm spectacolul ANAZ ȘI DRAGONUL, un spectacol care presupune prezența pe scenă a trei performeri cu vârste cuprinse între 4 și 38 de ani, iar minunatul afiș a fost creat de o artistă de 14 ani, Sabina Colceriu.

Spectacolul este un love-story atemporal dintre un dragon bubos și urâcios și o zână mignonă care pornesc într-o călătorie către Tărâmul Mărețului Soare imaginată de psihoterapeutul Bianca Babeș. Publicul este invitat alături de cei doi eroi, cu supra-doză de umor, într-un traseu inițiatic al acceptării și a prețuirii individualității și unicității fiecărei făpturi de pe planeta și din galaxia noastră. Iar actorii Diana Cătănescu și Mayatita Das sunt absolut fabuloși și savuroși.” (Bogdan Sărătean, regizor și coordonator Bis Teatru).

Anti-bullying! este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu pe Agenda de Tineret. Acțiunile din județ din cadrul proiectului sunt cofinanțate de Consiliul Județean Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *