Premieră filatelică la Mediaș

Săptămâna viitoare la Mediaș, o să fie marcată de o premieră filatelică. Pentru prima dată în decursul unei săptămâni oficiul nr.1 Mediaș, o să aibă parte de 3 ștampile speciale. Cele trei ștampile sunt realizare de Liviu Pintican Juga, membru al Clubului Filatelic Mediaș, și sunt dedicate unor personalități medieșene și unui eveniment internațional, care se desfășoara în orașul de pe Târnava Mare. Două vor fi luni, 15.05 2023, dedicate aniversării a 175 de ani de la revoluția pașoptistă din Transilvania. Pe ștampile apar medieșenii Ștefan Moldovan și Șt.L.Roth.

 

Cea de-a treia ștampilă va fi lansată joi, 16. 05. 2023, dedicată Proiectul „Cultura scrisului și lecturii la Mediaș în secolele XIV-XVI. Protejare, reconstrucție virtuală și analiză științifică a unei biblioteci parohiale și gimnaziale transilvănene”.

Liviu Pintican-Juga, bine cunoscutul colecționar medieșean are la activ participări multiple la concursuri, expoziții naționale și  internaționale de filatelie, care s-au concretizat cu un palmares impresionant de premii. Împreună am colaborat la mai multe proiecte, am publicat în seria de volume “Mediaș 750”,  a fost invitatul meu la Interviurile Mediaș News, în care am aflat că prin intermediul mamei sale a descoperit filatelia din fragedă copilărie.

 

Primul premiu câștigat de Liviu Pintican Juga, la o expoziție filatelică a fost în anul 1957, în cadrul unei expoziții organizată de Casa Pionierilor, din orașul natal, Reghin, județul Mureș. Ne-am făcut un obicei ca la finele fiecărui an să dezbatem împreună principalele evenimente filatelice, legate de orașul de pe Târnava Mare, în care locuiește din anul 1973, și de care s-a îndrăgostit iremediabil.

Din punct de vedere profesional Liviu a avut o activitate intensă în zona gazeiferă. Începând cu anul 1998 a fost Director general adjunct al companiei Romgaz SA, iar din anul 2000 și până în anul 2012 când s-a pensionat a ocupat funcția de  Director general adjunct al SNTGN Transgaz SA Mediaș, coordonând în principal activitățile de dezvoltare, de tranzit internațional al gazelor pe teritoriul României, cooperarea internațională și altele.

În ultimii șase ani Liviu Pintica Juga a realizat peste 40 de ștampile speciale, care au legătură cu istoria Mediașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *