Muncitori români fraudați de compatrioți pe teritoriul Regatului Norvegiei

Pentru a nu cădea victime ale exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu atenționează cetățenii români care intenționează să lucreze pe teritoriul acestei țări cu privire la potențialele riscuri.

Din informațiile primite de către Inspecția Muncii de la Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.

Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei. „Facilitatorii” solicită 20- 30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian si token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului.

Pentru informații suplimentare, persoanele interesate sunt invitate să viziteze site-ul I.T.M. Sibiu, www.itmsibiu.ro și site-ul Inspecției Muncii, www.inspecțiamuncii.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *