700 de ani de atestare documentară a satului Curciu

În acest sfârșit de săptămână se aniversează 700 de ani de atestare documentară a localității Curciu, care aparține comunei Dârlos, județul Sibiu. Evenimentul este sărbătorit sâmbătă, 6 august a.c., și duminică 7 august a.c., cu programe artistice la care vor participa artiști locali.

Conform monografiei realizată de profesorul Radu Dionisie, în anul 1999, primul document în care se precizează numele Curciu (Keureus) este datat 16 octombrie 1322, fiind întocmit cu ocazia unui proces judiciar, care se referea la Șarosul Unguresc (Deleni) și nu direct la Curciu.

De-a lungul timpului datorită situației politice localitatea a avut nu mai puțin de 15 de denumiri. Prima dată numele de Curciu a fost dat în perioada 1846 – 1848, denumire care revine în anul 1865, până în prezent. În anul 1965 satul Curciu a avut statutul de comună.

Profesorul Radu Dionisie mentionează în monografie că în gradina cetățeanului Andronic Albu, numărul casei 310, există o bornă din piatră fasonată, despre care, potrivit tradiției păstrată în memoria bătrânilor satului , se consemnează că aceasta ar fi fost înfiptă aici pentru a marca temelia satului vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *