Festivalul de teatru “Silvia Ponciu”

Din acest an Mediașul are un nou festival de teatru. Trupa medieșenă de teatru “Noi și atât” organizează în perioada 9-11 septembrie a.c., prima ediție a festivalului “Silvia Ponciu”. La eveniment sunt invitate să participe șase trupe de teatru din țară. Evenimentul este trecut în calendarul cultural sportiv aferent anului 2022, aprobat de Consiliul Local Mediaș.

Numele festivalului a fost ales după cel al actriței și regizoarei Silvia Ponciu, care a avut un rol important în dezvoltarea teatrului medieșean.  “Un rol deosebit de însemnat în activitatea teatrală de amatori din Mediaş, l-a avut regizoarea, scenografa şi interpreta Silvia Ponciu – sufletul colectivului”, spune profesorul Ilie Nemeș, care a condus Teatrul popular Mediaș.

,,Pentru mine înfiinţarea Teatrului Popular Mediaş, a avut o semnificaţie deosebită. Eram îndrumător artistic al formaţiei de teatru, acel grup de entuziaşti cu care am cunoscut bucuria succesului. S-a jucat: ,,Năpasta’’ de I.L.Caragiale, ,,Nora’’ de Ibsen, ,,Ani negrii’’ de Baranga, ,,Unchiul Vanea’’de Cehov, iar faptul că aceste reprezentaţii au ajuns la cote superioare de interpretare, a fost creeată posibilitatea înfiinţării Teatrului Popular Mediaş. Dacă în tinereţe, teatrul a fost pentru mine ,,răspuns la întrebări’’, iar în viaţa ,,profesiune de credinţă’’, acum când stau de vorbă cu amintirile, la ceas de taină, mă bucur că am reuşit să adaug an de an, câte o floare a succesului, în cununa de rând a unei vieţi întregi. Data de 17 ianuarie 1964 m-a găsit interpretând rolul lui Mona din ,,Steaua fără nume’’ de M.Sebastian, piesa la care am realizat-o în prezent cu cei ce vor purta ştafeta mai departe, încredinţată fiind că această flacără vie ce arde încălzită la focul inimii în sufletul artistului-om, nu se va stinge niciodată. Profit de acest prilej şi felicit colectivul de teatru, indiferent în ce limbă se exprimă (română, maghiară, germană) şi să le urez mult succes. Pentru mine v-aş cere permisiunea să-mi însuşesc o replică din ,,Steaua fără nume’’ sunându-vă: ,,Eu voi fi întotdeauna aici’’ spunea Silvia Ponciu la împlinirea a 25 de activitate a Teatrul Popular din Mediaş.

De la înfiinţare şi până în 1989 Teatrul Popular din Mediaş a prezentat în premieră 142 de piese româneşti şi străine, contemporane şi clasice, 2150 de spectacole în sală şi în deplasare la care au participat peste 1.100.000 de spectatori. Printre cei peste 100 de interpreţi amatori se numără muncitori, tehnicieni, ingineri, cadre didactice, medici, jurişti, funcţionari, elevi şi pensionari toţi din Mediaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *