Doi asteroizi au numele unor cetăţeni de onoare ai Mediaşului

Unele corpuri cereşti purtă numele unor oameni ce au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă, sau alt domeniu. Doi asteroizi din Sistemul Solar au primit numele unor personalităţi care sunt cetăţeni de onoare ai Municipiului Mediaş. Este vorba de Hermann Oberh şi Dumitru – Dorin Prunariu. Toţi asteroizii cu nume românești fac parte din centura principală de asteroizi, situată între Marte şi Jupiter.

Asteroidul 9253, descoperit în 1971 la Observatorul Palomar poartă numele savantului Hermann Oberth. Cu un diametru de maxim 6 km, asteroidul Oberth se află la distanţa medie de 150.000.000 km de Terra.

Asteroidul (10707) Prunariu a fost descoperit pe 24 octombrie 1981. Cu un diametru de 6.0 km și semiaxa mare de 2.431 U.A., acest asteroid face o rotație în jurul Soarelui în 1385 de zile. Asteroidul poate ajunge la o distanță minimă de Pământ de 0.87 U.A. Numele asteroidului este acum legat de primul și singurul cosmonaut român care, la vârsta de 28 de ani, a zburat la bordul Soyuz 40 până la complexul orbital Salyut 6 într-o misiune cosmică ce a durat aproximativ 8 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *