A murit colecţionarul Romeo Stoia

În cursul zilei azi, 2 martie a.c., ne-a părăsit un om de cultură medieşean. Este vorba de colecţionarul Romeo Lucian Stoia, în vârstă de 72 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Foto credit: Monitorul de Medias

Romeo Lucian Stoia a fost un cunoscut colecţionar la nivel local şi naţional, cu numeroase participări la expozitii de filatelie, premiat de mai multe ori şi un colaborator frecvent al revistei de specialitate “Curierul filatelic”.

Pasionat de heraldică şi filatelie, membru al Cercului Filatelic Mediaş, Romeo Stoia a lansat mai multe cărţi. După volumele “Aspecte din viata filatelica medieşeană” şi “Evoluţia heraldicii româneşti de-a lungul veacurilor oglindită în filatelie”, medieşeanul şi-a intitulat cea de-a treia carte “Crucea heraldică în filatelie”.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, în anul 2017 şi-a lansat cel de-al patrulea volumul intitulat „Mediaşul şi personalităţi medieşene oglindite în filatelia locala şi naţională“, realizat în colaborare cu Liviu Pintican Juga.

In anul 2015, Romeo a făcut o donaţie Bibliotecii Municipale “St. L. Roth”. Colectionarul a donat secţiei de tineret a institutiei medieşene mai multe volume de literatură de anticipaţie, iar doi ani mai târziu a avut la Muzeul Municipal Mediaş expoziţia temporară, „SIGNVM MEMORIAE. Medalii, decoraţii, plachete, insigne. Mediaşul în filatelie (colecţia Romeo Stoia)”.

Colecţia domnului Romeo Stoia cuprinde un număr impresionant de medalii, insigne, decoraţii, plachete şi exponate filatelice, multe dintre ele reflectând diferite momente din istoria oraşului Mediaş. Din punct de vedere cronologic, obiectele prezentate în cadrul expoziţiei au marcat o perioadă de peste un secol, cele mai vechi fiind emise în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ele provenind din diferite state europene (România, Franţa, Anglia, Germania, Spania, Bulgaria, Ungaria, Rusia etc.), dar şi din Statele Unite ale Americii şi Asia.

Un interviu cu Romeo Lucian Stoia poti vedea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *