Muzica răsună mâine pe strada Honterus

Sâmbătă, 2 ianuarie a.c., medieşeanul Helmut Novak susţine un eveniment muzical.

„2020 a fost un an foarte greu pentru toată lumea. Tot ce ne bucură ne-a fost luat sau sever restricționat. Nu mai avem voie să sărbătorim împreună, nici aniversări nici evenimente în familie. Nu avem voie să participăm la evenimente muzicale, sportive sau să mergem la dans, să nu participăm. Multe hobby-uri nu mai sunt posibile, copiii trebuie să rămână acasă în loc să meargă la școală, întrunirile religioase sunt sever restricționate, nu mai avem voie să vizităm bolnavii în spitale și uneori trebuie să îngropăm morții într-un sac ca pe niște animale.

Majoritatea a ceea ce corespunde tradițiilor noastre ni se refuză, suntem izolați, trebuie să ne mascăm, astfel încât nimeni să nu ne recunoască, nici vecinii, nici prietenii. Suntem privați de micile bucurii ale vieții. În urma cercetărilor intense pe internet și a discuților cu experții, am ajuns la concluzia aceasta: multe dintre aceste măsuri sunt greșite, fără scop sau exagerate, dar nu aceasta este tema de acum. Este strict părerea mea personală.

Este mult mai important să existe indicii serioase, inclusiv anunțuri oficiale, în care suntem anunțați ca va trebui să trăim cu restricțiile care sunt oficial justificate prin protecția populației până în primăvara anului 2022. Aceasta este baza motivației mele pentru anunțul de astăzi. Nu vreau să trăiesc în 2021 la fel ca în anul acesta.

Mulți mă cunosc drept muzician. Ei știu că pot aduce bucurie multor oameni prin muzică, chiar dacă o fac solo. Exact asta am planificat să fac la sfârșitul lunii noiembrie, să fac muzică pe un trotuar public din centru. Pentru aceasta aveam nevoie de o autorizație din partea Primăriei orasului Mediaș, fiind respinsă pe baza reglementărilor de alertă existente.

Voi încerca din nou, de ceastă dată voi susține un moment muzical într-o locație privată, care nu necesită autorizație. Vreau să aduc bucurie în casa și sufletul oamenilor care trec în apropiere de acest loc. Hildegard von Bingen, o călugăriță renumită, a spus odată: ,,Prin muzică, Dumnezeu a lăsat omenilor amintirea paradisului pierdut.”

Este o încercare pentru începutul Anului Nou-în ciuda viitorului sumbru- de a le oferi concetățenilor mei, un memento despre ceea ce a fost înainte „normal” prin muzică. În funcție de modul în care este primit de spectatori, se va decide dacă acest fapt va continua și poate alți interpreți vor dori să participle în fiecare sâmbătă.

Evenimentul va avea loc pentru prima dată sâmbătă, 2 ianuarie 2021, între orele 14.00-16.00, la proprietatea celei care a fost cetățean de onoare din Mediaș, doamna Jekeli, Medias, Str. Honterus nr. 2. Se va auzi de la fereastră cu ajutorul amplificatoarelor acustice. Drept urmare, se poate auzi din stradă la o distanță conform regulamentului de alertă/distantare. Sunt sigur că alegând această adresă aducem un omagiu doamnei Jekeli, cea care s-a ghidat după un concept acela ce a aduce fericire.

Poate că acesta este un stimulent si pentru muzicienii din alte orașe, la fel cum s-a cântat pe balcoanele din Italia. Prima întâlnire este dedicată melodiilor cunoscute din repertoriul internațional din anii 1960- 1990. Voi interpreta aceste melodii cu acompaniament muzical prin playback.

Aș dori să subliniez: această acțiune NU ÎNCALCĂ în niciun caz prevederile din ultimul regulament de alertă. Dacă fac muzică ca o persoană singură la fereastra deschisă și oamenii care trec pe lângă stradă se opresc pentru a asculta o melodie sau două, cu masca și distanța impusă, răspândirea coronavirusului prin această actiune nu este posibilă”, mi-a scris Helmut Novak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *