Guest post: Povești și amintiri din Reichesdorf – Herr Johann Schaas

Cu câţiva ani în urmă Dan Caba mi-a spus de domnul Johann Schaas, curatorul bisericii din Richiş. Am intenţionat să facem câteva înregistrări cu el, dar nu s-au concretizat. Azi am bucuria să vă prezint un film realizat de Adrian Arsu din Făgăraş. Filmul se poate vedea aici.

“Au trecut mai bine de 3 luni de când m-am întâlnit și l-am ascultat pe Herr Schaas povestind în interiorul bisericii evanghelice fortificate din Richiș. Îmi amintesc însă, ca ieri, fiecare detaliu… și mă bucur că prin acest film, pe care îl fac public astăzi, o parte din amintirile lui Herr Schaas vor putea fi ascultate de toți cei care urmăresc pagina mea de facebook.

Discuțiile pe care le-am avut cu Herr Schaas mi-au reamintit că fiecare om trăiește cu deciziile pe care le ia în viață și fiecare dintre noi are un scop în comunitatea în care trăiește. Îi mulțumesc pentru că a decis să rămână atunci când cei mai mulți au plecat, îi mulțumesc că este mesagerul care povestește, cu un talent unic, despre adevărurile istorice ce au avut loc la noi în țară și care și-au lăsat amprenta nu doar pe trecutul ci și asupra viitorului nostru, a prezentului în care trăim.

De asemenea, trebuie să fim conștienti că ceea ce face și mai mult farmecul acestor fortificații sunt oamenii care au fost si sunt parte din istoria lor.

Mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru a străbate Ardealul în lung și-n lat, acest ținut minunat, să descopăr comorile uitate ale Transilvaniei… și să cunosc oameni faini, să le ascult povestea și să o redau mai departe comunitatii. Din păcate nu întotdeauna reușim să realizăm ceea ce ne face cu adevărat plăcere, așa e viața…

Să ne bucurăm însă de lucrurile simple și să apreciem frumosul și oamenii din jurul nostru, să nu ezităm în a face binele și aceasta ne va aduce cu siguranță mulțumire și satisfacție în viață”, scrie Adrian pe facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *