Cine-concert „Shiraz” | Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor

Biserica Evanghelică “Sf. Margareta” Mediaș îi invită pe medieşeni săptămâna viitoare la un  eveniment cultural. Este vorba de Cine-concert SHIRAZ – FOLEY’ALA feat. IRINA MARGARETA NISTOR. Proiecţie de film mut sound-design live și o introducere din Salman Rushdie. Shiraz – A Romance of India* (UK, Germania, India, 1928), regia: Franz Osten.

Muzica originală:

Foley’Ala

(București/Cluj)

Alin Zăbrăuțeanu – foley, electronics, live processing

Maria Petrescu – oboi, flaut drept

Radu Rădescu – percuţie, selecție texte, traducere și adaptare

Irina Margareta Nistor – lectură texte (înregistrare)

 

„Shiraz” este o poveste puternică, bazată pe legenda romanțată a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii: Taj Mahal din Agra (India). Shiraz, fiul unui olar, este ca un frate pentru Selima, o fată cu origini nobile, salvată dintr-o ambuscadă în fragedă pruncie. În timp, Shiraz se îndrăgostește de Selima, iar când aceasta este răpită de sclavi și vândută prințului Khurram, Shiraz o urmează în Agra, unde își riscă viața pentru a o proteja. Selima este pusă în fața unei alegeri dificle: va accepta iubirea prințului sau se va întoarce la dragostea ei din copilărie?

Soluţia la care recurge formaţia Foley’Ala pentru realizarea sound-designului se apropie de maniera specifică de creare a ambianței sonore pentru teatrul radiofonic (live foley), în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live. Abordarea electronică urmăreşte să atingă zone inedite de explorare, caracteristice erei sintetizatoarelor, dar nu sunt evitate citările din teme consacrate sau referințele culturale arhetipale. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea bucuria să descopere că lectura textului introductiv, selectat din romanul „Harun și Marea de Povești” de Salman Rushdie, este realizată de inconfundabila „Voce a Filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Evenimentul are loc joi, 1 octombrie a.c., cu incepere de la orele19:00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *