Restaurarea bisericii evanghelice din Alma Vii

Fundația Mihai Eminescu Trust încheie cu succes prima lună a lucrărilor de restaurare a bisericii evanghelice din Alma Vii.

„REVEAL Alma Vii” este un proiect complex integrat de restaurare și reconversie funcțională a bisericii fortificate din satul Alma Vii, comuna Moșna, județul Sibiu. Finanțarea în valoare de 500.000 de dolari a fost câştigată de Fundația Mihai Eminescu Trust în urma unui concurs de proiecte desfășurat anual la nivel mondial prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 27 de luni, între octombrie 2019 – decembrie 2021.

Fundația a încheiat cu succes prima lună a lucrărilor propriu-zise de restaurare ale monumentului istoric. În luna iulie, firma constructoare a avut undă verde pentru demararea șantierului, după o ultimă întâlnire preliminară la care au luat parte arhitectul proiectului de restaurare, dirigintele de șantier, responsabilii de proiect din cadrul Fundației Mihai Eminescu Trust, președintele Fundației, Caroline Fernolend, și reprezentanții firmei constructoare. De la începutul lucrărilor, vizite săptămânale pe șantier au avut loc pentru monitorizarea progresului lucrărilor. Întâlnirile părților implicate în proiect și lucrările propriu zise s-au desfășurat în condiții de siguranță și distanțare fizică între participanți.

Până în prezent, firma constructoare a montat structurile de acces pentru acoperiș, acesta fiind primul segment recondiționat, țigla, căpriorii și lații fiind elementele reparate sau înlocuite. Porțiunea lucrărilor este delimitată corespunzător, iar accesul vizitatorilor și cel al publicului larg este restricționat în zona respectivă.

Proiectul „REVEAL Alma Vii – Redescoperiți Alma Vii” include, pe lângă restaurarea bisericii evanghelice, acţiuni ce au ca scop redarea ei comunităţii şi folosirea bisericii în scopuri culturale, educative şi turistice. Acest proiect face parte din conceptul „Satul de Sine Stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust; scopul acestuia este de a revitaliza comunităţile locale prin implicarea oamenilor şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii localnicilor prin valorizarea responsabilă a patrimoniului cultural şi natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *