Edda Művek avea programat în 2020 un concert la Mediaș

Una din cele mai cunoscute formaţii rock din Ungaria, Edda Művek, avea programat în 2020 un concert la Mediaș. Balázs Botond, președintele Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Mediaş a fost aseară invitatul meu la Interviurile Medias News Blog și mi-a spus că la ediția XVIII-a a Festivalului de Dansuri Populare Maghiare “Vándorcsizma”, era programat un concert cu Edda Művek. Datorită pandemiei evenimentele organizate de asociație s-au reprogramat.

Formaţia a luat naştere în 1973 şi a activat iniţial sub numele de Griff, un an mai târziu schimbându-şi numele în Edda. Începând din 1977 trupa activează sub numele de Edda Művek (operele Edda) şi recrutează cei mai buni muzicieni din Miskolc, alături de care porneşte să cucerească întreaga Ungarie, dar, în primul rând, Budapesta. Slamovits Istvan ” Slamo” , compozitor, excepţional chitarist şi nu în ultimul rând solist vocal avea să îşi pună amprenta pe muzica trupei.
1980 este anul debutului discografic, care avea să devină album diamant – peste 500.000 de exemplare vândute. Edda devine o formaţie ” de cult” în Ungaria anilor 80 , atât prin muzica lor de factură hard rock dar şi prin textele inspirate de situaţia tinerilor din lăgarul comunist, de problemele „gri” de fiecare zi, şi nu în ultimul rând prin vestimentaţia la concerte (salopetă de muncitor, bocanci etc).

La sfârşitul anului 1983, în urma unor disensiuni apărute între membrii trupei, formaţia se destramă cu un concert de adio la Budapesta. În 1985 Pataky Attila, secondat de Fortuna Laszlo refac grupul, cu diverşi muzicieni invitaţi, Trupa a cântat în deschiderea concertelor Dep Purple din Ungaria şi au fost apreciaţi de Ritchie Blackmore în mai multe interviuri din perioada respectivă.

În anul 1998 trupa a editat un album în limba engleză (Fire and Rain), iar cel mai recent material discografic al legendarei trupe din Ungaria a apărut în 2015 sub numele de „A sólyom népe“. Actualmente formaţia este compusă din Pataky Attila, Gömöry Zsolt, Alapi István, Kicska László şi Hetényi Zoltán.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *