Remember: Lansarea primei rachete experimentale de către Hermann Oberth

În urmă cu 85 de ani Mediașul devenea după Rosell în New Mexico, Berlin și Moscova, unul dintre primele locuri din lume de unde s-a reușit experimentarea și lansarea primelor rachete cu combustibil lichid.  În 2020 se împlinesc 85 de ani de la lansarea cu succes la Mediaș a primei rachete experimentale de către profesorul Hermann Oberth.


Când era profesor la liceul Stephan Ludwig Roth din Mediaş, Oberth a creat acolo cea mai mare parte a operei sale ştiinţifice privind construcţia şi zborul rachetei în spaţiul cosmic.
În 1931 savantul brevetează în România o nouă invenţie importantă, „Procedeul şi dispozitivul de combustie rapidă”. Efectuează experimente la atelierele de la Şcoala militară din Mediaş şi în 1934 descoperă compatibilitatea azotatului de amoniu cu necesităţile de propulsare ale rachetelor. În 1935 lansează pentru prima dată, la Mediaş, o rachetă cu propergol lichid. Evenimentul a avut loc pe terenul Școlii de Aviație, aflată pe malul raului Tarnava Mare. Din păcate nu există documente care să ateste data exactă a acestui eveniment. Regele Carol al II-lea i-a oferit aprobarea de a face experimente la Şcoala de Aviaţie din oraş, iar în perioada 1932-1935 Oberth a construit numeroase modele de rachete experimentale, câteva fiind chiar şi lansate.

Niciun comentariu


  1. Există mărturia scrisă a unui medieșean prezent la evenimentul din 1935. Numele lui este IOAN LUPU. Și în acest an intenționăm să realizăm cu Cercul filatelic din Mediaș un plic special și o ștampilă comemorativă dedicată acestui eveniment. Deoarece nu se cunoaște data exactă a lansării cu succes a rachetei, ștampila va purta data de 25.06., ziua de naștere a lui H.Oberth

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *